Afbeelding
foto aangeleverd

Leerlingen obs Wonderwijs maken zelf het verkeer veiliger

· leestijd 1 minuut Algemeen

IJSSELMUIDEN - Kinderen van de obs Wonderwijs in IJsselmuiden hebben het heft in handen genomen om hun schoolomgeving verkeersveiliger te maken. In samenwerking met de provincie Overijssel zullen de leerlingen de komende weken extra letten op het juiste gebruik van de stoep.

Al enige jaren ervaren leerlingen en ouders overlast van fietsen en parkeren op de stoep. “Die is namelijk erg breed en in dezelfde kleur van de straat”, legt locatiedirecteur Maarten van den Oetelaar uit. “Ondanks dat we voldoende parkeerplekken hebben, zien we vaak al bij een spatje regen dat ouders hun auto vlak voor de school op de stoep parkeren om hun kinderen naar school te laten gaan. “We willen weer terug naar de situatie dat de stoep gebruikt wordt waarvoor hij bedoeld is.”

Het B.O.M-project van de provincie Overijssel stelt leerlingen in staat om zelf iets te doen. B.O.M staat voor Basisschool OmgevingsManager en is erop gericht om basisschoolleerlingen bewust te laten worden van veiligheid en zelfstandigheid in het verkeer. Sleutel hierbij is dat de kinderen problemen signaleren en ook oplossingen zoeken.

Afgelopen donderdag stonden de leerlingen er voor het eerst in hun gele hesjes. Van den Oetelaar: “We hebben al eens eerder met een project van de provincie meegedaan en we hadden ook enige tijd een verkeersouder die met de wijkagent naar een oplossing zocht. Nu spreken kinderen de leerlingen en hun ouders aan. Dat lijkt echt te werken. Want vrijdag, toen de B.O.M.-kinderen er niet stonden, zagen we toch echt dat fietsers eerder afstapten en over de stoep gingen lopen. Het komt van kinderen; dat is het sterke punt.” De eerste resultaten zijn dus al merkbaar en Van den Oetelaar heeft goede hoop dat de stoep nu ook veilig blijft.

Over het B.O.M.-project
Het B.O.M. project is een initiatief van de provincie Overijssel en wordt de komende tijd uitgerold bij tien scholen verspreid over de provincie. Een test bij basisschool De Aremberg in Zwartsluis was volgens de leerlingen en ouders een groot succes: het verkeersgedrag werd rustiger, de verkeerssituatie veiliger en de betrokkenheid van ouders en leerlingen was erg groot.

Fred Sollie