Afbeelding

SP: 'Zet Kampen open voor vluchtelingen'

· leestijd 1 minuut Algemeen

KAMPEN - De Kamper fractie van de SP pleit ervoor om vluchtelingen in Kampen op te vangen. Ze denken hierbij aan leegstaande panden binnen de gemeente die ingericht worden als verblijfsplaats voor vluchtelingen. Raadslid Gertjan van Wijngaarden: "Het zorgelijke en trieste nieuws van de vele vluchtelingen die naar Europa zijn gevlucht, of willen vluchten, bereikt ons iedere dag. Er lijkt geen einde te komen aan de mensen die zodanig in nood verkeren dat zij weg moeten uit eigen land. Dat deze reis niet zonder gevaar is weten wij allen heel goed. De foto's van de aangespoelde verdronken mensen doet ons stil worden."

 

Van Wijngaarden: ?Ik beleef onze gemeente als een solidaire gemeente. We letten op elkaar. Wanneer een buurman, vriend, kennis of vriend van een kennis een probleem heeft willen Kampenaren best helpen waar ze kunnen. Kijk maar naar de acties die door Kampenaren zijn opgezet voor Margarita. Het zogenaamde Naoberschap is goed ingeburgerd in Kampen. Ik zou niet weten waarom dat Naoberschap niet grensoverschrijdend zou kunnen zijn en we dus ook in Kampen iets zouden kunnen betekenen voor bijvoorbeeld Syrische, Afghaanse, Iraakse of Eritreeërs vluchtelingen?.

De SP geeft aan dat het opvangen van vluchtelingen een gezamenlijke verantwoordelijkheid is voor Europa, Nederland, de provincies en ook de gemeenten. Over de locatie van opvang geeft van Wijngaarden aan: ?Het is goed denkbaar dat een leegstaand pand binnen onze gemeente ingericht wordt als verblijfsplaats voor vluchtelingen. Er staan er veel leeg, keuze zat. Ik ben ervan overtuigd dat Kampen een deel van de vluchtelingen goed zou kunnen opvangen en dat we daarmee onze verantwoordelijkheid nemen voor onze medemens?.

De SP heeft het college gevraagd of ook zij mogelijkheden ziet in het opvangen van vluchtelingen binnen onze gemeentegrenzen.