De gesprongen leiding heeft een flink gat in de weg achtergelaten.
De gesprongen leiding heeft een flink gat in de weg achtergelaten. Nick de Vries.

Zware waterschade aan Ebbingestraat: ‘Je kunt in zo’n geval niet simpelweg even de kraan dichtdraaien’

· leestijd 1 minuut Algemeen

KAMPEN - “Hoe kan het dat die straal ruim een uur op de woning heeft gestaan?” De gesprongen waterleiding in de Ebbingestraat zorgde vanochtend bij verbazing onder omstanders. De melding van de waterbreuk kwam al om 08.00 uur bij Vitens binnen, maar rond 09.00 uur spoot het water nog op volle kracht uit de leiding. “Helaas kun je in zo’n geval niet simpelweg even ergens een kraan dichtdraaien”, vertelt woordvoerder, Evy Elschot, van Vitens.

“Daar zit een hele methode achter. Er ligt een groot netwerk van leidingen, alles hangt samen, om een lek te stoppen moet je vaak op verschillende plekken de leiding afdichten. We gaan uiteraard zo snel mogelijk te werk, maar het kost wel tijd.”
Als het water eenmaal uit de leiding spuit, dan zijn noodmaatregelen ook niet te nemen volgens Elschot. “Het water komt met zoveel kracht vrij, dat houd je niet tegen. Je kunt dan het beste de toevoer stoppen.”
Dat laatste verklaart ook waarom de brandweer niet direct gealarmeerd wordt bij een situatie zoals dit. De brandweer kreeg pas rond 09.00 uur een melding, toen spoot het water al ruim een uur uit de grond. Maar de brandweer kan weinig doen om het lek te dichten. Die kan pas met afpompen beginnen als het water is gestopt.
Springende leidingen zoals vanochtend in Kampen komen volgens Elschot niet veel voor. “Zo’n groot lek als dit en dan ook nog met de waterstraal op de woning, dat heb ik nog niet eerder gezien.”

Tekst gaat verder onder video.


Wegvallen waterdruk
De oorzaak van de waterbreuk wordt waarschijnlijk niet achterhaald. Er waren geen werkzaamheden op dit gedeelte van de straat. De weg werd vlak voordat de leiding sprong nog gewoon gebruikt. Vitens stelt dat het mogelijk is dat de breuk te maken heeft met het wegvallen van de waterdruk dinsdagnacht. Een deel van Kampen zat toen even zonder water. Elschot: “Het waternetwerk is een uitgebreid stelsel van leidingen met daarin allerlei stromen. Als er ergens iets verandert, dan kan dat een bepaalde zwakte veroorzaken ergens anders in een leiding. Het kan dus goed zijn dat het wegvallen van de waterdruk hier invloed op gehad heeft. Maar dat valt eigenlijk niet te achterhalen.”

Vitens heeft contact opgenomen met de getroffen bewoners en stelt de situatie zo goed mogelijk op te willen lossen. Ook de gemeente heeft contact met hen gehad. De burgemeester is ter plaatse geweest en heeft zijn medeleven betuigd. Bewoners die het meest getroffen zijn en op dit moment tijdelijk geen stroom hebben zijn opgevangen op het stadhuis en hebben een kop koffie en een lunch aangeboden gekregen.