Afbeelding

Tweede windmolen overeind, nog twee te gaan

· leestijd 1 minuut Algemeen

door Michiel Satink
KAMPEN ? Ook de tweede windmolen in Kampen staat overeind. Met de bouwvakvakantie inmiddels begonnen worden de derde en vierde windmolen in het najaar afgebouwd. Met het gevaar op uitstel als de wind aanwakkert, zegt projectleider Jelle Weever.

De wieken van de tweede windturbine werden begin juli aan de molen bevestigd. Daarmee was aan de buitenkant ook de tweede van in totaal vier windmolens in de havens van Kampen gereed. ?Het aankoppelen van de wieken ging vrij makkelijk?, zegt projectleider Weever. Op 16 juni werden de wieken van de eerste molen omhoog gehesen. Deze molen staat op het terrein van MBI Beton op de Haatlandhaven. Daarna is de kraan daar afgebroken en op de bouwlocatie van molen 2 weer opgebouwd. ?Met de eerste molen zijn we nu aan het proefdraaien. Het project verloopt voorspoedig.?

Ook aan molens drie en vier wordt momenteel gewerkt. Het heiwerk is afgelopen week afgerond. ?Na de vakantie kunnen we daar verder.? Het omhoog hijsen van de zware betonnen elementen die de basis van de molen vormen, moet in het najaar geen probleem zijn, weet Weever. Anders is dat voor de wieken. Bij de eerste twee molens zijn de bladen een voor een op de rotor gemonteerd. Dat kan alleen als het vrijwel windstil is. Dergelijke bladen zijn relatief gezien licht en vangen makkelijk wind, waar ze immers voor gemaakt zijn. Om te voorkomen dat de kraan geraakt wordt op de betrekkelijk kleine bouwlocaties, mag er dus vrijwel geen wind staan. En dat is lastig in het najaar en in de winter, als de kans op wind vele malen groter is dan in de zomer. ?Dat is een zorgpunt, maar het waait niet altijd?, zegt Weever hoopvol. Onderzocht wordt nog of de molenbladen aan de rotor als geheel naar boven getild kan worden. Een werkwijze die gangbaar is bij de bouw van windmolens, maar bij de eerste twee molens niet mogelijk bleek vanwege de beperkte ruimte op de bouwplaats.

In het eerste kwartaal van komend jaar moeten de wieken van alle vier de molens draaien. Weever kreeg al veel reacties binnen nadat de wieken aan de eerste molen bevestigd waren. ?Mensen hebben nu pas door dat er windmolens in Kampen staan.?

De windmolens in Kampen hebben een ashoogte van circa 100 meter. De wieken komen tot 140 meter. Elke molen heeft een vermogen van circa 3 megawatt. De molens zijn onderdeel van de BV Windkr-acht.