Een opvangkonijn bij Flappus wacht op een nieuw baasje
Een opvangkonijn bij Flappus wacht op een nieuw baasje (foto: Maarten van Gemert)

Zwerfdierenopvang naar Dierenasiel Zwolle

· leestijd 2 minuten Algemeen

(door Maarten van Gemert)
KAMPEN – De opvang van zwerfdieren in Kampen heeft de gemeente na een aanbesteding gegund aan Dierenasiel Zwolle. Daarmee valt definitief het doek voor Dierenopvangcentrum Edo Hammers aan de Melmerweg. De medewerkers zijn overgeplaatst binnen de Dierenbescherming. Voor vrijwilligers komt er een einde aan hun inzet. De Dierenambulance blijft wel rijden maar voortaan richting Zwolle.

Halverwege vorig jaar bleek het regulier onderhoud onvoldoende te zijn geweest voor de vroegere boerderij aan de Melmerweg waar het dierenasiel van Kampen gevestigd was. Mede door de toenemende concurrentie en afnemend aantal op te vangen dieren, zag de Dierenbescherming af van de benodigde, bovendien forse, investering voor behoud van het Kamper dierenasiel. Gemeente Kampen startte daarop een aanbestedingsprocedure voor de opvang van zwerfdieren waartoe zij verplicht is. Drie partijen schreven zich in waarna uiteindelijk besloten is de opvang aan het Zwols Dierenasiel uit te besteden.

Gunning
”De offerte van het Zwols Dierenasiel gaf een adequaat, logisch en volledig beeld op de uitvraag van de gemeente,” zo laat gemeente Kampen weten. ”De offerte gaf inzicht in het proces van het opvangen en in bewaring nemen van zwerfdieren en de kwaliteitseisen die daarbij gevolgd worden. Ook is voldoende duidelijk gemaakt hoe de samenwerking vorm zal gaan krijgen tussen het Zwols Dierenasiel en andere partijen.”
In haar aanbod laat het Dierenasiel Zwolle ”met duidelijke voorbeelden” zien hoe zij duurzaamheid integreert in het proces van opvang en bewaarneming van zwerfdieren. ”Daarmee waren de criteria, waarop de uitvraag was gebaseerd, uitgebreid en realistisch toegelicht,” aldus de gemeentelijke woordvoering, ”en voldoende gedetailleerd om een goed beeld van een toekomstige werksituatie te krijgen.”

Sluiting
Per één augustus heeft de Dierenbescherming DOC Edo Hammers gesloten. De weinige dieren die er nog zaten, zijn overgebracht naar De Kuipershoek, het dierenasiel in Apeldoorn. De Dierenambulance Kampen, Noordoostpolder en Urk brengt sinds die tijd gewonde en gevonden dieren naar het dierenasiel in Zwolle of andere opvangplaatsen in de regio. Het aantal zwerfdieren daalt al jaren door onder andere de chipplicht voor honden. Voor katten geldt dat nog niet maar wordt chippen wel sterk aangeraden. Zo keren meer en meer gevonden dieren bij de eigenaar terug.
Naast zo’n 25 vrijwilligers kende het Kamper asiel zes vaste medewerkers. Die hebben een andere werkplek binnen de Dierenbescherming gekregen. Over het pand wordt nog onderhandeld met de gemeente. De Dierenbescherming kreeg destijds het pand in eigendom voor een asiel maar de grond is nog wel van de gemeente.

Flappus
Eén van de opvangmogelijkheden die in Kampen blijft, is het Vogel- en Egelasiel. Daar wordt gevleugeld of prikkend klein gedierte opgevangen. Ander klein gedierte, zoals konijnen, knaagdieren en cavia’s worden opgevangen bij Flappus. Deze is sinds twee jaar gevestigd op de grens van Zwolle en Nieuwleusen. Met name voor konijnen is er een goede doorstroom, laat vrijwilliger Marnix weten. Carl Withaar begon in 2004 met de opvang van honden en katten bij Brutus in de wijk Aalanden. Sinds 2012 kwam Flappus daarbij voor kleiner gedierte.
Het aanbod en de uitstroom fluctueert. In de huidige coronacrisis stijgt het aantal dieren in de noodopvang maar is er tegelijkertijd meer vraag naar gezelschap. Volgens Withaar werkt Flappus al jaren samen met het Dierenasiel Zwolle. Kampen valt daar per heden ook onder.


Een pamflet tot behoud van het asiel (foto: GroenLinks)

Reddingspoging
Een week na de sluiting in augustus ondernam het personeel nog een reddingspoging. GroenLinks stelde raadsvragen over het ontstane ”grote gemis in Kampen”. De laatste beheerder van het asiel, Nancy Wielandt, vroeg om (praktische) steun op Facebook en startte een petitie tot behoud van DOC Edo Hammers. Deze leverde op internet ruim 2500 handtekeningen op maar mocht niet baten. Evenmin als de gesprekken van Wielandt, die 22 jaar werkzaam is geweest bij het asiel, met gemeente en burgemeester. Wegens privéomstandigheden kon ze niet reageren op de afloop van de aanbesteding.
De gemeente doet geen uitspraak over de andere twee aanbestedende partijen. Aangenomen mag worden dat Wielandt en haar team behoort tot de twee “geïnteresseerde partijen die het dierenasiel wilden behouden voor Kampen”, zoals de gemeente het formuleert. Binnen de economische regio Zwolle was de aanbesteding uitgezet. De winnende partij grenst aan Kampen maar ligt daarbuiten waarmee een begrip in Kampen verloren gaat dat bestond sinds 1939.