Afbeelding
Pedro Sluiter

Syntus neemt Kamperlijn over van NS  

· leestijd 1 minuut Algemeen

KAMPEN - Gedeputeerde Staten van Overijssel hebben het treinvervoer op het Kamperlijntje gegund aan Syntus B.V. voor een periode van 15 jaar. Dat is de uitkomst van de Europese aanbestedingsprocedure die de provincie in oktober 2014 is gestart en waarop in totaal drie offertes zijn ontvangen van Syntus B.V., NS Reizigers B.V. en Arriva Personenvervoer Nederland B.V. De totale kosten van de exploitatie bedragen ongeveer 17,5 miljoen euro per jaar.
 
De provincie hoopt dat de aanbesteding de kwaliteit van de ritten op het spoor verbetert. Syntus gaat met nieuwe treinen rijden die voorzien zijn van ruime, comfortabele zitplekken, een gelijkvloerse instap, WIFI, stiltecoupe, stopcontacten in alle coupes en een gehandicapten toilet. In de spits worden daarnaast extra treinen ingezet. De dienstregeling op de zondagochtend wordt uitgebreid naar een halfuursdienst in plaats van eens per uur. 
 
Planning
De aankoop, bouw en het testen van treinen neemt ongeveer 2,5 jaar in beslag. Daarnaast start de provincie Overijssel in samenwerking met ProRail in oktober 2015 met het ombouwen van beide spoortrajecten naar een geëlektrificeerd netwerk en de aanleg van station Stadshagen in het traject Zwolle-Kampen. Dit betekent dat in principe in december 2017 Syntus als nieuwe vervoerder op de trajecten Zwolle-Kampen en Zwolle-Enschede van start kan gaan.

Met de elektrificatie van beide lijnen bespaart de provincie op de exploitatiekosten (aanschaf-, onderhoud- en brandstofkosten). Daarnaast verbetert de luchtkwaliteit en vermindert de geluidsoverlast in het gebied. Elektrificatie zorgt ook voor een kortere rijtijd, waardoor de reizigers sneller op de plek van bestemming zijn en een hogere frequentie in de toekomst mogelijk is.
De provincie Overijssel heeft de treinverbinding Zwolle-Kampen in 2005 van het Rijk overgenomen. Naast elektrificatie van het 13 kilometer lange treintraject komt er een extra station in de wijk Stadshagen.

Afbeelding
Luchtbeelden tonen opbouw indrukwekkend evenemententerrein van Sail Kampen 2024 Algemeen 3 uur geleden
Afbeelding
Leg jij het gevoel van Sail Kampen 2024 vast op foto? Stuur je foto in en win. Algemeen 11 uur geleden
Afbeelding
Wie wil De Brug bezorgen in de binnenstad van Kampen? (En enkele andere wijken) Algemeen 11 uur geleden