Harm Vink, penningmeester, links, met voorzitter Martien Evers

van het Noodfonds in de voorraad ruimte in de toren van de Buitenkerk.
Harm Vink, penningmeester, links, met voorzitter Martien Evers van het Noodfonds in de voorraad ruimte in de toren van de Buitenkerk. Huib Strengers.

Stichting Noodfonds Kampen biedt meer hulp dan alleen voedselwaar

· leestijd 1 minuut Algemeen

(door Huib Strengers)
KAMPEN- Als Corona toeslaat begint Patricia Klaus, bekend van ‘Stop armoede in Kampen’ en ‘Rondkomen in Kampen’ met het maken van noodpakketten vanuit haar huis in de Kievitstraat. Harm Vink, bekend van ‘Waypoint’, en Martien Evers, onder meer actief in Vluchtelingenwerk sluiten zich bij Patricia aan. De Stichting Noodfonds Gemeente Kampen wordt opgericht. De doelstelling is duidelijk: ‘Het helpen van mensen die bijvoorbeeld het hoofd niet meer boven water kunnen houden, mensen die ontslag hebben gekregen of studenten die hun bijbaantje zijn kwijtgeraakt’.

Kunnen die niet naar de voedselbank?
Martien Evers: “Soms val je buiten de voedselbank, het inkomen kan net iets te hoog zijn, je bent net ontslagen en de aanvraag is in behandeling en dan komt de Voedselbank, die zich moet houden aan landelijk vastgestelde regels, voor hen te laat”.

Het Noodfonds heeft zijn taak breder getrokken. “Vrouwen die in verwachting zijn, maar bijvoorbeeld geen geld hebben voor de babyuitzet, of mensen die een huis toegewezen hebben gekregen, maar geld ontberen voor de inrichting. Wij verstrekken dan geld in de vorm van een lening en in uitzonderlijke gevallen is het een schenking”. 

Aanvankelijk betaalde Evers een en ander via op zijn eigen rekening ontvangen donaties. Nu wordt geworven voor giften, donaties en het Noodfonds benaderd sponsoren. “Als grote bedrijven elk zo’n vijfhonderd tot duizend euro kunnen missen zijn wij tevreden”.

Het Noodfonds heeft domicilie in de toren van de Buitenkerk in de Buiten Nieuwstraat. Op stellingen staan talloze blikken en potten met voedsel, fruit, eieren, kaas en tomaten, maar ook boeken en speelgoed. “We voorzien in totaal tussen de vijftig en zestig gezinnen, tien à vijftien per week. In doorsnee beslis ik”, zegt Martien Evers, voormalig notarisklerk met een groot netwerk. Met Harm Vink als penningmeester, Patricia Klaus als secretaris en Evers als voorzitter heeft het Noodfonds een heus bestuur. “Het kost mij gemiddeld vijftien tot twintig uur per week, “maar ik heb het er graag voor over”.

Voor meer informatie over het noodfonds: martienevers@home.nl.