Afbeelding
logo NPV

Vrijwillige thuishulp van NPV toegelicht

· leestijd 1 minuut Algemeen

IJSSELMUIDEN - Anita Bouma, bestuurslid van de afdeling IJsselmuiden van de Nederlandse Patiëntenvereniging (NPV), licht de mogelijkheden toe van vrijwillige thuishulp die de NPV biedt. 

De NPV houdt zich bezig met de zorg voor het leven, en daar valt ook vrijwillige thuishulp onder. Wat houdt dat precies in?
“Omdat hulpvragen sterk kunnen verschillen, is er geen vast recept voor de vrijwillige thuishulp van NPV IJsselmuiden. Wel zijn er drie vaste ingrediënten: vrijwilligers, coördinatoren en de mensen die om hulp vragen. In nauw overleg kijken we hoe we elkaar tot dienst kunnen zijn. Bij de een komt dat neer op een potje schaken tegen eenzaamheid, bij de ander op begeleiding naar de supermarkt, en weer een ander wordt mee uit wandelen genomen om de mantelzorger even te ontlasten.”  

De NPV staat bekend als een christelijke organisatie. Wie kunnen er aankloppen?
“De vrijwillige thuishulp is voor iedereen in IJsselmuiden, Zalk, Wilsum, ‘s Heerenbroek en Kamperveen toegankelijk, ongeacht levensovertuiging. Helaas niet in Kampen vanwege onderbezetting. Een dikke portemonnee is ook geen vereiste, want de vrijwilligers doen het uit naastenliefde en ontvangen geen vergoeding. Eventuele kosten blijven beperkt tot reiskosten, parkeergeld of iets in die trant.” 

Gaat het vrijwilligerswerk ook door in coronatijd?
“Jazeker! Met zorgvuldige afstemming kom je een heel eind. We kijken liever naar de mogelijkheden dan naar de beperkingen. Zo worden de ouderen die worstelen met eenzaamheid gebeld voor een praatje, kunnen boodschappen nog steeds gedaan worden en begeleiding is in overleg vaak ook mogelijk binnen de huidige maatregelen.” 

Kan de NPV ook iets betekenen voor mensen die twijfelen over vaccinaties?
“De landelijke NPV is 24/7 bereikbaar voor vragen rondom medisch ethische kwesties. Verwacht geen dwingende adviezen, want wat de NPV doet is informeren. We zetten de voors- en tegens op een rij, zodat mensen uiteindelijk zelf een mening kunnen vormen. Over vaccineren, over orgaandonatie, het einde van het leven, etc. Op de website www.npvzorg.nl is alles per thema gecategoriseerd. Mocht u een folder willen over vaccinatie dan hebben we deze als plaatselijke NPV voor u beschikbaar. Voor het aanvragen van een folder of voor een aanvraag voor de vrijwillige thuishulp verwijzen we u naar www.npvkampen.nlthuishulp-ijsselmuiden@afdeling-npvzorg.nl of bel naar 06-55800746.”