Afbeelding
pexels.com

'Ik krijg hier energie van'

· leestijd 2 minuten Algemeen

KAMPEN – Onder het motto ‘Kom erbij!’ organiseert Coalitie Erbij, hét nationale samenwerkingsverband rond eenzaamheid, voor het negende achtereenvolgende jaar de Week tegen Eenzaamheid. Dit jaar vindt deze week plaats van 27 september tot en met 6 oktober. Ook in Kampen slaan diverse organisaties de handen ineen. Humanitas trekt hier de kar en presenteert onder meer met zestien andere organisaties op 28 september het Kom Erbij Festival in de Stadskazerne.

Dit jaar is het thema vrijwillige inzet. De samenwerkende organisaties publiceren in aanloop naar het festival ervaringsverhalen van vrijwilligers om inzicht te geven in wat zij allemaal doen om de eenzaamheid te verminderen. Deze week het verhaal van een vrijwilliger van Stichting Welzijn.

Financiën op orde
Gerhard Pikkert is sinds 2006 vrijwilliger bij de Stichting Welzijn. 'Wij hielden ons bezig om mensen boven de 75 jaar te bezoeken met de vraag of zij zich kunnen redden op deze leeftijd en of zij hulp nodig hadden.' Vooral toen de Hanzewijk werd gesloopt, had hij het hier erg druk mee. 'Mensen hadden er soms al veertig jaar gewoond en wisten niet wat hen te wachten stond. Het grootste probleem was het bijhouden van hun financiën en administratie doordat steeds meer wordt gedigitaliseerd. Sommige mensen konden niet rekenen op de hulp van kinderen; bijvoorbeeld omdat die te ver weg wonen, vanwege conflicten in de familie, of omdat men alleenstaand was of reeds een te hoge leeftijd had, dan wel te kampen heeft met beperkingen.' Uit deze gesignaleerde nood werd de thuisadministratie vanuit de Stichting Welzijn opgericht. 'Later kwamen er ook jongere mensen bij die geholpen moesten worden in verband met schuldenproblematiek.' Gerhard heeft circa 25 vrijwilligers begeleid. 'We zijn in diverse woningen geweest; van woonwagen tot penthouse.' Waarmee hij maar wil aangeven dat problemen zich voordoen binnen alle lagen van de bevolking en niet iets is waar je je voor hoeft te schamen.

Op de knieën
'Als intaker moest je soms over bergen huisraad heen stappen of op de knieën door het appartement kruipen om de post te zoeken', vertelt hij. 'Veel mensen meldden zich bij de Stichting aan en dan ging ik er direct naar toe om te zien wat er moest gebeuren.' De blijdschap dat er eindelijk hulp werd geboden, is groot, zo vertelt hij. Vaak is de situatie schrijnend. Gerhard: 'Bij de eerste inventarisatie, bij het in beeld brengen van inkomsten en uitgaven, bleek soms al dat men direct moest worden doorverwezen naar de Voedselbank en ook meteen – vanwege de torenhoge schulden – kon aankloppen bij de gemeente voor schuldsanering.' Is eenmaal alles goed in kaart gebracht, dan krijgen deze mensen een vrijwilliger toegewezen die hen maandelijks begeleidt. 'Is dat eenmaal het geval, dan zie je de enorme opluchting bij de mensen', zegt hij. 'Ook verwijs ik mensen vaak door naar Stichting Present. Soms om de woning te ontdoen van afval of voor een opknapbeurt; denk daarbij aan schilderen, behangen of de tuin opknappen.' Tenslotte maakt ook dat een wereld van verschil voor mensen die al diep in de (financiële) problemen zitten, weet hij.

'Iets doen voor naaste'
'Ik ben dit werk gaan doen omdat ik na mijn pensionering iets wilde doen voor mijn naaste buiten de kerk, want velen hebben ook in Kampen de kerken verlaten en hebben dan soms geen hulp meer. De nood was en is hoog', zo vertelt hij. 'Als mensen nog bij een kerk ingeschreven stonden, riep ik de hulp in van de desbetreffende Diaconie en ook dat werkte goed. Ook werden mensen doorverwezen naar de eetkamer in één van de zalen van de Eudokiakerk – waar men op dinsdagavond gratis kan eten –, op donderdagavond bij eeTze in IJsselmuiden of bij het Leger des Heils op woensdag. Een mooie oplossing voor als je van de bijstand moet rondkomen, maar ook als je eenzaam bent of behoefte hebt aan een praatje.'

'Wat ik voor verschil kan maken? Veel. Je kunt de mensen weer in hun kracht zetten. Ik krijg er energie van en de deelnemer krijgt weer een lach op zijn gezicht. Tenslotte is een luisterend oor erg belangrijk. Als je het leuk vindt om dit werk ook te doen, meld je dan aan bij de Stichting Welzijn of bij Financiën op Koers die wekelijks spreekuur heeft op dinsdag- en donderdagmorgen in Margaretha.'

Afbeelding
Vrachtwagen verliest container: Treinverkeer Zwolle-Kampen lange tijd gestremd Algemeen 27 feb, 16:53
Afbeelding
Deltion College houdt open avond op 15 maart voor jongeren én volwassenen Nieuws Ingezonden 27 feb, 16:37
Opening van het academisch jaar in de Broederkerk te Kampen anno 2017
Stop op bachelors theologie in Utrecht na verhuizing TUK Algemeen 27 feb, 15:51