Afbeelding
Unsplash

OM: inschattingsfout bestuurder zitmaaier werd meisje fataal

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE (JPZ) - De bestuurder van een zitmaaier die een 6-jarig meisje overreed op een grasveld bij basisschool Villa Nova in Kampen ‘maakte een fatale inschattingsfout’. Dat zei de officier van justitie donderdag tijdens de behandeling van de strafzaak in Zwolle.

Het meisje bezweek enkele dagen na het ongeval in het ziekenhuis. Tegen de bestuurder is een werkstraf van 180 uur geëist. Het ongeval had plaats op woensdagochtend 12 september 2018, rond half elf. D. V., nu 22 maar toen 19 jaar oud, maait het groen rond de basisschool die ochtend. Hij rijdt op een Holder 270, feitelijk een minitractor met afgesloten cabine. Drie klassen hebben speelkwartier op dat moment en de nodige kinderen komen ook van het schoolterrein af. Als V. circa zes kinderen op het grasveld ziet, stopt hij en maant ze te vertrekken. Daarna rijdt hij achteruit maar na een meter of twee ziet hij achter zich een meisje een snoekduik maken. Hij remt, maar de machine ‘drukt door’, zegt hij. Pas in tweede instantie weet hij de zitmaaier te stoppen. Het blijkt te laat: het meisje is onder de machine gekomen. V. laat zich in paniek in het gras vallen, maar herpakt zich en belt 112. Daarna begint hij met de reanimatie tot de hulpdiensten arriveren. Een aantal dagen later overlijdt de dan 6-jarige leerlinge in het ziekenhuis.

Volgens de officier van justitie heeft de verdachte niet alles gedaan om er zeker van te zijn dat alle kinderen achter de zitmaaier verdwenen waren. Daarmee is hij tekortgeschoten in de van hem te verlangen oplettendheid, aldus de officier. Hij maaide immers op een kinderspeelplaats. Hij zag het groepje kinderen op afstand staan, maar waren ze dat allemaal? “Kinderen kunnen snel worden afgeleid. Dit was een inschattingsfout van de bestuurder met verschrikkelijke gevolgen.”

De moeder van het slachtoffer verwijt de bestuurder niets, maar de school en de gemeente wel, zei ze in de rechtszaal. De school was verantwoordelijk voor haar dochter, zei ze, en de gemeente voor de bestuurder. Normaal zouden vier leerkrachten toezicht houden tijdens de pauzes, zei advocaat Henk Voors. Die dag waren er drie waarvan er een bezig was een ruzie te sussen. Bovendien wist de school vooraf niet wanneer er gemaaid zou worden. Een leerlinge zei later tegen een leerkracht dat de bestuurder inderdaad ze had weggestuurd. Maar dat het latere slachtoffer was achtergebleven. Toen ze haar riep, gleed ze vlak achter de machine uit. V. ziet haar dan liggen. “Dat beeld zal hem tot zijn dood bijblijven’’, aldus Voors.

De advocaat vroeg om vrijspraak of anders om zijn cliënt schuldig te verklaren zonder een straf op te leggen. V. zelf noemt 12 september een ‘gitzwarte dag met een piepklein roze randje’. Dat laatste is omdat op die dag een oud-collega van de gemeente een dochter kreeg. Het vonnis van de rechtbank volgt op 12 mei.