De ondernemers toosten met de burgemeester langs de vloedlijn
De ondernemers toosten met de burgemeester langs de vloedlijn (foto: Maarten van Gemert)

Heildronk aan de IJssel bij opening Paviljoen Hanzezicht

· leestijd 1 minuut Algemeen

(door Maarten van Gemert)
KAMPEN – Kampen is een heus strandpaviljoen rijker. Met welwillende medewerking van de gemeente hebben drie ondernemers in enkele maanden tijd Paviljoen Hanzezicht gerealiseerd op het strandje nabij de Stadsbrug. Vorige week dinsdag hebben stadsomroeper en burgemeester na elkaar de opening verricht vanaf respectievelijk water en land. Over twee jaar wordt bekeken of de tijdelijke vergunning omgezet wordt in een permanente wijziging van het bestemmingsplan.

De vrije recreatie op het strandje langs de Van Diggelenkade is ingeruild voor een met hekken afgesloten stadsstrand dat voor een groot gedeelte in beslag wordt genomen door uitspanning en terrassen. Voor gemeente Kampen vervalt daarmee de verantwoording voor een schoon en veilig strand, dat nu bij de uitbaters ligt. Zoals ook een vrije doorgang op de dijk, dat het waterschap wenst. Rijkswaterstaat heeft nu het zwemmen in de IJssel beteugeld door een hek te verlangen voor medewerking aan de plannen. De Kamper ondernemers, en initiatiefnemers van het project, Bart-Jan Gardebroek, Frans van der Kolk en André Lageweg hadden bij de opening gezorgd voor een bescheiden maar compleet feest.

Toegankelijkheid
Ondanks bezwaren van omwonenden en de situering in Natura2000-gebied, aan een dijk en langs een drukke weg, is het paviljoen er toch gekomen. Bij de opening prees Van der Kolk zijn collega-ondernemer Gardebroek voor het ”doordrammen” bij alle betrokken partijen. Zo had Gardebroek Rijkswaterstaat zover gekregen om akkoord te gaan met een (drijvend) hek in het water, en niet op het strand, waardoor mensen nog kunnen pootjebaden. Gardebroek bedankte op zijn burgemeester voor diens inspanningen om de gemeenteraad mee te krijgen.
Binnen de gemeenteraad waren de grootste bezwaren gericht op de beperkte bewonersparticipatie. Dat is nu ondervangen door het instellen van een klankbordgroep. De ondernemers beloven een vrije toegang voor iedereen van acht uur ’s morgens tot twaalf uur ’s nachts. Tevens is een consumptie op het terras niet verplicht en mogen er ”eigen krentenbollen” genuttigd worden.

Catering
Vanaf de IJssel verklaarde de Kamper Kogge met twee kanonschoten de horeca-uitspanning voor geopend, aangevuld met een roep van stadsomroeper Bertus Krabbe. Over het water schalde zijn roep: „Eens was hier een strandje voor koe en stier en die stier verstoorde regelmatig het strandplezier.” Burgemeester Koelewijn prees het organisatietalent van de initiators om op ”deze ingewikkelde plek” te ondernemen.
Eind vorig jaar stopte het Zwolse restaurant ’Over de Tong’ dat overigens wel terug belooft te komen. Vinoloog en chef-kok Gerda Ronk gaat zich nu inzetten voor Paviljoen Hanzezicht. De menukaart is doordrenkt van Hanze.

Parkeerplaats
Een kort emotioneel moment brak aan toen Van der Kolk zijn overleden collega-ondernemer Henri Woning memoreerde. Diens weduwe Matthanja was aanwezig en werd verrast met de mededeling dat de bescheiden parkeerplaats naar haar man wordt genoemd. Deze parkeergelegenheid is aangelegd in de bocht van de Van Diggelenkade, tussen strand en weg. Buitendijks waardoor het waterschap ermee kan leven.
Volgens Gardebroek sluit het paviljoen aan op de drie g’s van Hanze: gunnen, gemeenschap en groeien. Koelewijn probeerde tenslotte de champagne te laten knallen, hetgeen mislukte. Zijn toost was er echter niet minder gemeend om: „Proost op Paviljoen Hanzezicht!”


André Lageweg neemt een relatiegeschenk in ontvangst (foto: Maarten van Gemert)

Afbeelding
'Napalmmeisje' Kim Phuc geeft lezing in de Bovenkerk: "Het meisje rent niet meer, ze vliegt" Algemeen 4 uur geleden
Edwin Burgman presenteert de programmering van het Full Color Festival 2024
Full Color Festival 2024 biedt weer een veelzijdig programma voor jong en oud Algemeen 13 uur geleden
Afbeelding
Voorzitter Go-Ahead Kampen over terugtrekking Jubbega: 'Kwalijk moment' Algemeen 14 uur geleden