Vlnr: Maarten Slingerland, Bort Koelewijn, Jan Peter van der Sluis en Johan van Heerde.
Vlnr: Maarten Slingerland, Bort Koelewijn, Jan Peter van der Sluis en Johan van Heerde. Foto Tennekes

KIJG werkt aan verbeteren palingstand via gezellige uitzetdag

· leestijd 2 minuten Sport

GRAFHORST/GENEMUIDEN - Peurvereniging KIJG (Kampen, IJsselmuiden en Genemuiden) zet zich al jarenlang in voor het herstel van de palingstand. Het uitzetten van vele jonge palingen moet hiertoe bijdragen. Vorig jaar bleek het coronavirus een te groot obstakel voor de jaarlijkse uitzetdag van KIJG. Zaterdag kon deze bijzondere dag wel doorgaan en werden zo’n 12.500 jonge palingen uitgezet in de gemeenten Kampen en Zwartewaterland.

Het is zaterdag 10.30 uur wanneer de eerste palingen in Grafhorst worden uitgezet. Burgemeester Bort Koelewijn van Kampen, de Kamper wethouder Jan Peter van der Sluis, wethouder Maarten Slingerland van Zwartewaterland en algemeen bestuurslid Johan van Heerde van KIJG laten vanaf de kant de eerste palingen los in het Ganzendiep. Even later stappen de Kamper wethouders Geert Meijering en Van der Sluis in een boot. “Daar zit heel wat kapitaal in”, zegt Van Heerde met een lach.

Prijskaartje

Aan het uitzetten van jonge palingen hangt best een fors prijskaartje. “We hebben zelf 3.000 euro betaald. Dupan heeft ook 3.000 euro bijgedragen”, vertelt Van Heerde. Stichting Dupan is een samenwerkingsverband van de Nederlandse Vereniging van Palinghandelaren (NeVePaling) de Nederlandse vereniging van Viskwekers (NEVEVI) en de belangvereniging van kust- en binnenvissers (netVISwerk). Met verschillende activiteiten wil Dupan bijdragen aan een duurzaam herstel van de palingstand in de Nederlandse binnenwateren. Zoals het uitzetten van jonge palingen.

“Of het helpt? Dupan zegt van wel. Ik weet niet wat er van overblijft. Normaal is het uitzetten van paling begin mei. Vorig jaar is het door de corona niet doorgegaan. We durfden het niet aan. Nu zitten we in begin juni. Daardoor zijn de palingen groter”, aldus KIJG-bestuurslid Jacob Klompenmaker.

Peuren

Peurverenigng KIJG bestaat al 49 jaar. Peuren is een methode om paling te vangen. Een peur bestaat uit draden, waaraan wormen zijn geregen, verzwaard met een peurlood. KIJG is de enige peurvereniging in Nederland. “Hoe dat kan? Peuren was overal verboden. We zijn vanaf het begin de strijd aangegaan voor het behoud van het peuren. Vier man stonden aan de basis van de oprichting van onze vereniging; Jo Huisman, Bennie de Fikkert, Jan van Heerde en Harm Dekker. Zij hebben de peurvereniging opgericht. We hebben nu zeker wel 500 leden.”

Jubileum in 2022

Vervolgens vertrekt het hele gezelschap en wordt koers gezet naar de Kamperzeedijk om te eindigen bij De Goot. “Dit is Kamper water. We mogen hier peuren”, zegt Van Heerde. Ook op deze plek worden diverse jonge palingen in het water gelaten. Van Heerde stipt nog even aan dat KIJG volgend jaar vijftig jaar bestaat. “Dan trappen we hem helemaal aan en gaan we nog veel meer jonge palingen uitzetten”, zegt hij enthousiast.

Oliespoor

De derde bestemming is Genemuiden. In de buurt van het veerpont worden de laatste palingen uitgezet. Eerst kan het gezelschap nog genieten van een aantrekkelijk schouwspel op het Zwarte Water. Een boot van Rijkswaterstaat dirigeert een schipper naar de kant vanwege een oliespoor. Even later probeert de schipper met water het spoor te maskeren. “Dat gaat hem niet lukken. Die krijgt een fikse bon”, hoor ik iemand naast me roepen. Het vizier gaat weer op paling. De laatste jonge exemplaren worden uitgezet in het Zwarte Water.

70.000 hindernissen

Daarna gaan de auto’s terug naar Grafhorst. Bij De Herberg in Grafhorst wordt een enerverende dag afgesloten. Wethouder Slingerland spreekt van een heel leerzame dag en wethouder Van der Sluis wist niet dat de uitzetdag van KIJG ‘zo’n happening’ was.

Alex Koelewijn van Dupan heeft het officiële slotwoord. “Zolang de paling niet zelfstandig Nederland in en uit kan zwemmen, blijven we dit doen. Dit draagt zeker bij tot het in stand houden van de palingstand in deze regio. We zien dat de palingstand toeneemt. We zijn op de goede weg, maar we zijn er nog niet. De waterbeheerders moeten oog krijgen voor waar de paling vastloopt. In Nederland zijn er 70.000 hindernissen voor trekvissen. Daar zijn oplossingen voor. Met Dupan zijn we bezig om dit onder de aandacht te krijgen van waterbeheerders. We moeten dit blijven doen, totdat we in heel Nederland ladders hebben.”


Gerard Meijeringh