Bijen druk in de weer in de Greenter Bongerd
Bijen druk in de weer in de Greenter Bongerd (foto: Maarten van Gemert)

Bijen verhuizen voor sanering Greenter Bongerd

· leestijd 1 minuut Algemeen

(door Maarten van Gemert) 
KAMPEN – Duizenden bewoners van de Greenter Bongerd moeten tijdelijk verhuizen. Duizenden bijen wel te verstaan. De Bijenvereniging Kampen e.o. moet plaats maken voor een bodemsanering. Wanneer die voltooid is en het gebied opnieuw ingericht, kunnen de bijen en hun kasten terugkeren. Materiaal en hulp zijn welkom want het aantal leden van de vereniging is een fractie van het aantal bijen.

De Brunneper Bongerd wordt doorsneden door de Beltweg en valt uiteen in de Greenter Bongerd en de Belter Bongerd. Dit laatste gebied is de afgelopen jaren heringericht middels de realisatie van De Groene Brunneper (het Brunneper Voedselpark). De Belter Bongerd wacht nog op herinrichting. Hiervoor moet eerst de bodem gesaneerd worden die door vroegere industrie vervuild is.

Planning
In goed overleg met de gemeente heeft de bijenvereniging een herinrichtingsplan opgesteld. Hieraan wordt op dit moment de laatste hand gelegd. In het definitieve ontwerp wordt ook duidelijk hoe de sanering wordt uitgevoerd. In juli wordt begonnen met het afbreken van de schuren en worden de bijenkasten verplaatst. Na de bouwvakantie wordt in augustus begonnen met de sanering door het aanbrengen van een halve meter zand. Afgraven is geen optie, vertelt voorzitter Jacko Westendorp.
Naast de bebouwing moet ook alle vegetatie verdwijnen. Dit biedt wel de kans om bijenvriendelijke vegetatie terug te planten, zoals esdoorn, linde, sleedoorn, meidoorn en wilg voor de grijze zandbij en de hommel. De bijenvereniging heeft ook meegedacht over de herinrichting van de Noordweg, die groenstroken heeft gekregen.
Secretaris Marijn Uitslag hoopt in maart/april weer alles op te kunnen bouwen met leden van de verenging en vrijwilligers. In de tussentijd worden de bijenkasten aan de Buitendijksweg gestald. De kasten moeten minimaal vier kilometer verderop komen om de bijen niet terug te doen vliegen naar de Greenter Bongerd. „De nieuwe locatie leren de bijen door in steeds groter wordende cirkels rondom de bijenkorven te vliegen”, weet Westendorp te vertellen als één van de vele interessante anekdotes over bijen.

Insectenbreed
In tegensteling tot bijen, die maar negen weken oud worden, waarvan zes werkzaam, is Bijenvereniging Kampen e.o. al een eeuw oud. De jubileumviering kon vorig jaar niet doorgaan maar is nog niet definitief afgeblazen. De bij speelt een belangrijke rol in de natuur en de biodiversiteit en daarom zet de vereniging zich in voor de kleine doch noeste werkers. De vereniging telt zo’n veertig leden en heeft in de bongerd zo’n vijftien kasten staan met ieder zo’n vijftigduizend bijen. Behalve de honingbij richt ze zich ook op bijvoorbeeld de solitaire bij, vlinders en kevers. Kortom, insectenbreed.
Onopvallend kost de verhuizing en wederopbouw veel tijd en materiaal. Daarom is de bijenvereniging op zoek naar menskracht en benadert ze Kamper ondernemers om te sponsoren. Deze kunnen hun bijdrage op het conto schrijven van MVO (maatschappelijk verantwoord ondernemen). MBI Beton is al bereid gevonden om klimaatadaptieve bestrating te leveren voor het nieuwe pad in de bijentuin. De gemeente legt de straat aan tot het hek. Als laatste vraagt Westendorp aandacht voor de Landelijke Imkerijdagen op 10 juli. Mensen kunnen dan op meerdere manieren kennismaken met het boeiende bijenleven in de bijentuin aan de Greenterweg, bij Bouwbedrijf Wim Selles aan de Trekvaart en bij Steege’s Erf aan de Zwartendijk 3. Daarna verplaatst het zoemen in Kampen zich voor een halfjaar.


Honingraten (foto: Maarten van Gemert)