Li An Poah met bestuurders in gesprek over haar droom van een drinkbare IJssel
Li An Poah met bestuurders in gesprek over haar droom van een drinkbare IJssel (foto: Maarten van Gemert)

Dromen over een drinkbare IJssel met Li An Phoa

· leestijd 2 minuten Algemeen

(door Maarten van Gemert) 
KAMPEN – Bij Kampen liep vorige week de lange wandeling ten einde van Li An Phoa. Maandag 7 juni was ze haar wandeltocht gestart bij Westervoort die twaalf dagen later eindigde bij het IJsselmeer. Afgelopen woensdag passeerde ze het Reevediep. Achter de Scheeresluis sprak ze in het hoge gras met hoge bestuurders over haar droom en ideaal: een drinkbare IJssel.

Na 127 kilometer en 12 dagen eindigde afgelopen vrijdag de wandeling van Li An Phoa langs de IJssel om aandacht te vragen voor drinkbare rivieren. Woensdag passeerde ze het Reevediep waar ze de tijd nam om met bestuurders over haar droom en ideaal van een drinkbare IJssel te spreken.

Gezond
Op haar 24e was Li An Phoa (40) al gegrepen door de grote betekenis van drinkbare rivieren voor mens en milieu. Een paar jaar geleden liep ze langs de Maas en leerde toen haar partner Maarten van der Schaaf kennen. Hij liep nu mee in haar roep om aandacht voor drinkbare rivieren als ”perfecte indicator” van een gezond milieu en gezond leven. Bewoners en bestuurders langs de IJssel werd gevraagd een manifest te ondertekenen en achter de Scheeresluis kwam het tot een levendig interactief gesprek.
Bij de sluis waar het Reevediep in de IJssel uitmondt, werd Li An verwelkomd door onder andere Marjolijn van de Zandschulp (directeur Rijkswaterstaat Oost-Nederland), dijkgraaf Dirk-Siert Schoonman (Waterschap Drents Overijsselse Delta) en Marjolijn Boot, hoofd Eenheid Ruimte en Bereikbaarheid (provincie Overijssel), die gedeputeerde Bert Boerman verving.

Droom
Op zoek naar schaduw op de zonovergoten dag, nam het gezelschap plaats onder de paar bomen verderop in het Reevegebied. Bij de sluis stond een vertegenwoordiger van de provincie om studenten van Windesheim te vertellen over het Reevediep. Alvorens de studenten arriveerden per fiets, vertelde hij zijn verhaal aan Li An, Maarten en hun gasten.
Binnen dertig jaar een IJssel die schoon genoeg is om uit te drinken. Dat is de droom van ecoloog, filosoof en bedrijfskundige Li An Phoa. Ze wandelt rivieren af, van bron tot monding, waarbij ze onderweg spreekt met docenten, journalisten, plaatselijke bestuurders, ondernemers en geïnteresseerden. Sommigen lopen ook een korter of langer stuk mee.

Resultaat
Via alle verbindingen en ontmoetingen hoopt ze met de wandeling haar hogere doel “drinkbare rivieren als indicatoren van gezond leven” dichterbij te brengen.
Het concrete resultaat van de rivierwandeling vat Li An samen in drie b’s: meer betrokkenheid, bewondering en bereidwilligheid. Ze proeft een brede waardering en bewondering voor de rivier bij de inwoners van de IJsselvallei, die ze bijna liefkozend als één grote IJsselfamilie omschrijft. Ook ervaart ze een grote bestuurlijke welwillendheid en bereidwilligheid. Zoveel bestuurders als ze in Kampen ontving, had ze nog niet eerder tijdens haar wandeling meegemaakt.

Manifest
Bij de IJssel-wandeling is een manifest opgesteld waarin bewoners van de IJsselvallei en aan bestuurders in de IJsselvallei opgeroepen worden zich sterk te maken voor een rivier met schoon water.
Het IJsselmanifest stelt de vraag: “Welke stap kun en wil jij persoonlijk zetten om ervoor te zorgen dat de IJssel binnen één generatie dertig jaar drinkbaar is?” Er worden daarvoor een aantal suggesties gegeven. Medeopstellers van het manifest zijn Guido de Vries (IJsselbiënnale) en Wim Eikelboom (Rivierverhalen) die ook aanwezig was bij het informele overleg bij het Reevediep.
Vijf colleges van burgemeester en wethouders langs de IJssel hebben het manifest ondertekend waarin ze beloven stappen te zetten naar een drinkbare IJssel. Boeren, burgers en buitenlui onderweg tekenden eveneens. Het Kamper college van B&W heeft nog niet ondertekend.


Li An Poah in de informatiekraam van Ruimte voor de Rivier
Li An Poah en Maarten van der Schaaf worden bijgepraat over Ruimte voor de Rivier
Li An Poah met bestuurders in gesprek over haar droom van een drinkbare IJssel