Afbeelding

Raadspraat: De provincie is onmisbaar voor Kampen

· leestijd 1 minuut Algemeen

?Morgen is het eindelijk zover: provinciale verkiezingen! Op de kandidatenlijst van D66 vindt u onze jonge enthousiaste liberaal Jeroen Klappe uit IJsselmuiden op plek 33. Ikzelf, Eliza Nauta, sta op nummer 17. Kampen is dus goed vertegenwoordigd. Als commissielid Ruimtelijke Ordening van de gemeenteraad merk ik hoe belangrijk dat is. Zonder de Statenfractie van D66 was de IJsselkogge bijvoorbeeld nooit behouden gebleven.

Dankzij druk van Margreet Overmeen - Bakhuis, toen statenlid en nu lijsttrekker van D66 voor de Staten, is er uit het provinciehuis 2,5 ton losgekomen om de Kogge te exposeren. Ook kunnen we dankzij provinciegelden eindelijk een parkeergarage bouwen bij de Koggewerf. En wat te denken van plattelandsontwikkeling, cultuur en landschap. De provincie pompte tientallen miljoenen in ons buitengebied en talrijke boeren profiteerden van de energieregeling ?asbest eraf, zonnepanelen erop'.
De provincie doet er toe! Sterker nog, de provincie is onmisbaar voor Kampen. Zeker in de komende periode. Onze rijke provincie heeft nu nog veel geld belegd of op de spaarrekening staan. Dat geld wil D66 investeren in werk, scholing, duurzame energie en de herbestemming van leegstaande panden. Als het aan mij ligt profiteert ook Kampen daarvan. In onze binnenstad, waar ik woon en trots op ben, zie ik veel karakteristieke panden en monumenten leegstaan en langzaam verloederen. Denk aan het schoolgebouw achter de van Heutzkazerne. Ik vind dat we mede met geld uit de provincie dit pand een nieuwe toekomst moeten kunnen geven. Ook heeft Kampen relatief veel scholen die hard toe zijn aan een opknapbeurt. Ook die kunnen profiteren van de provinciale plannen van D66, net als de bouwsector die hiermee een flinke steun in de rug kan krijgen. Tot slot het ?pièce de resistance': de discussie over de bypass en woningbouw in het dorp Reeve (tussen spoorlijn en Klimaatdijk) keert weer terug in Provinciale Staten. De tunnelvisie van bestuurders uit de provincie en de gemeente Kampen terzake dit prestigeproject blijkt nu te werken als een boomerang. De raad van State verbiedt bouwen in Reeve omdat niet is aangetoond dat er een regionale behoefte is aan woningbouw. En wat de bypass betreft moet de provincie nu aantonen dat het écht noodzakelijk is om bestaande natuur hieraan te offeren. D66 is in ieder geval niet overtuigd 100 procent van de noodzaak van de bypass. In Provinciale Staten stelden we daarom kritische vragen over het negeren van de wettelijk verplichte natuurtoets door het voormalige college van Gedeputeerde Staten. Met uw stem kunnen wij dat kritische geluid in de Staten krachtiger naar voren brengen. Dat wat de provincie betreft, maar u kiest op 18 maart ook een nieuw Waterschapsbestuur en indirect (via Provinciale Staten) de Eerste Kamer. Uw stem telt dus méér dan dubbel. Ga dus stemmen morgen en maak D66 sterk in Overijssel én in de Eerste Kamer. Zo brengen we samen Nederland én Kampen vooruit.?