Afbeelding

Jonge Kampenaren roepen op tot stem op stadsgenoot

· leestijd 1 minuut Algemeen

(door Nick de Vries)
KAMPEN - Bart-Jan Gardebroek nummer 16 en Christiaan Schrijver nummer 6. Via hun activiteiten voor het CDA in Overijssel raakten ze al snel bevriend. Nu dingen beide Kampenaren mee naar een plekje in de Provinciale Staten. De campagne doen ze samen. Hun missie is om de kiezers ervan te overtuigen dat het belangrijk is te stemmen en dan met name op een vertegenwoordiger uit de Kamper samenleving. Hun leus is dan ook 'Stem Lokaal', en dan het liefst op een CDA'er.

?Het draait in de provinciale politiek vaak om potjes geld?, verduidelijkt Schrijver die op dit moment ook al in de Staten zit. ?Iedere gemeente wil zoveel mogelijk van zo'n potje bemachtigen. Als je dan geen lokale afgevaardigden in de Staten hebt, dan wordt het veel moeilijker om geld voor lokale projecten te krijgen. Zeker als je je realiseert dat bijvoorbeeld een groot deel van de Twentenaren wel op Twentenaren stemmen. Je moet zorgen voor een goede verhouding?.
Een goed voorbeeld van het belang van een lokale vertegenwoordiger is volgens Schrijver de recente opknapbeurt van de kruising van de Flevoweg met de afrit naar de N50. ?Als wij destijds geen motie hadden ingediend, dan werd dat kruispunt niet aangepakt. Iemand die niet uit de regio komt, weet waarschijnlijk niet eens dat het probleem bestaat.?

06 van Den Haag
Volgens Gardebroek is het niet alleen belangrijk om op een inwoner van de gemeente te stemmen. Het is ook van belang dat die persoon aangesloten is bij een partij die ook in Den Haag is vertegenwoordigd. ?Onze partij heeft heel korte lijnen. Ik heb van alle vertegenwoordigers het 06-nummer in de telefoon. Als er iets gebeurt zoals bijvoorbeeld het aan de ketting leggen van de Hanzevloot-schepen in Denemarken, dan pleegt een lokale vertegenwoordiger een telefoontje naar Den Haag, die contacteert Brussel en die kaart het probleem aan bij de Deense afgezanten. Een landelijk actieve partij kan krachtig optreden. Op die manier kun je met je stem veel invloed uitoefenen.?


'In het Oosten kan niks. In het Westen kan alles'



Volgens de ambitieuze Kampenaren is het in deze tijd meer dan ooit van belang dat de provincie zich profileert richting Den Haag, omdat men daar alleen oog heeft voor het westen. ?Bijna al het geld gaat die kant op?, aldus Schrijver. ?In het Oosten kan niks. In het Westen kan alles.?
Een project dat hij aan wil pakken is de N50 en de N307 (weg naar Zwolle en naar Dronten). ?In Den Haag heeft dit absoluut geen urgentie, maar het is van groot belang dat dit kruispunt wordt aangepakt en dat de N50 verdubbelt. Samen met de provincie Flevoland is het punt bij de Roggebotsluis richting Dronten een punt dat opgepakt moet worden. Het staat iedere ochtend richting Dronten en iedere avond richting Kampen vast, hierdoor ontstaan ook weer files richting en op N50. Deze rotonde en brug moeten aangepakt worden. Zo snel mogelijk. Over enige tijd is het vliegveld Lelystad af en dan worden deze wegen nog drukker.?
De Kampenaren hebben vanuit hun dagelijks leven beiden een specifieke focus. Gardebroek wil zich als ondernemer in de Staten vooral inzetten voor ondernemers uit de gemeente. De belasting op arbeid moet wat hem betreft omlaag en de regeldruk moet aangepakt worden. Ook moet het makkelijker worden om personeel aan te nemen. Schrijver is actief in de wegenplanning en richt zich op de infrastructuur. Daarnaast wil hij investeren in een mooie en duurzame stationsomgeving.
De Kampenaren denken samen sterker te staan en voeren daarom een duo-campagne. Allebei willen ze graag een plekje om de burger te kunnen vertegenwoordigen, maar hun concurrerende belangen zetten ze volledig overboord. ?Het maakt me echt niet uit op wie de kiezer stemt. Dat hoeft bij wijze van spreken niet eens op mij. Als ze maar op een lokale CDA'er stemmen. Dat vind ik het belangrijkste?, lacht Gardebroek.