Mister M: Zompig en drassig

· leestijd 2 minuten Algemeen

Er speelt zich een nieuwe dramaserie af in Kampen. Nee, niet nieuw. Eigenlijk het volgende deel in een langlopende serie. Met hoofdrolspelers uit de wereld van het gemeentelijk bestuur en de lokale bouwsector. In een decor waarbij het nieuwe rietmoeras niets voorstelt. En met de Kamper burgers als figuranten en slachtoffers. Tegen wil en dank en veelal zonder het te beseffen. Dat komt de gemoedsgesteldheid echter wel ten goede.

Door overmoed, bezoedelde blikken en gebrek aan realiteitszin is jaren geleden een gronddrama begonnen waarover al veel geschreven en gediscussieerd is. Doorgaans over de hoofden van de burgers heen. Wel zien zij het (al dan niet openbaar) groen om zich heen verdwijnen en lezen zij de zorgwekkende berichten over gokschulden aan ons gemeentefront. Om klachten van depressiviteit of erger te voorkomen is het ook maar beter om het over je hoofd heen te laten gaan. Maar zoals je trouwe aanhangers en volgers van het koningshuis hebt, zo heb je die ook van de politiek. De  meeste mensen volgen in ieder geval de eigen portemonnee. Persoonlijke invloed daarop edoch neemt meer en meer af onder het huidige arbeids- en politieke regime.

Met het faillissement van bouwbedrijf en projectontwikkelaar De Gilden is een nieuw deel van de gronddramaserie aangevangen. Het begin is even schokkend als aangrijpend. De gemeente heeft De Gilden te weinig gesteund! In het begin van deze eeuw is er een consortium gestart en die zou een grondbank oprichten. Zover is het nooit gekomen en na lang onderhandelen werd vorig jaar het verlies verdeeld en werd de bouwsector gecompenseerd. Maar niet genoeg blijkbaar en zo kunnen we de schuld van alles weer bij de gemeente neerleggen. De Gilden probeert intussen een doorstart te maken waarbij schuldeisers en werknemers het nakijken hebben. Maar dat is nog niet zo eenvoudig. De curator heeft er zijn handen vol aan. Tijdelijk speelt hij de hoofdrol en telt zijn wijsheid en inzicht. Zo komt het lot van een deel van onze burgers en economie in de onbestemde handen van derden. Crediteuren melden zich bij de vleet evenals investeerders die voor een dubbeltje op de eerste rang willen zitten. Dat betekent dat het waarschijnlijk wel Nederlandse investeerders zijn.

Ook onze gemeentelijke bestuurders zouden vooraan in de rij moeten staan. Het openbaar groen dat ze verkwanseld hebben aan marktpartijen als De Gilden zou zo weer herwonnen kunnen worden. De vragen die de CDA-fractie heeft gesteld aan ons College van B&W gaan lang niet ver genoeg. Het CDA-groen biedt geen hoop. Wel gloort er hoop voor stadsgroen bij herovering van bijvoorbeeld de Brunneper Bongerd. De kosten van terugkoop op een faillissementsveiling kunnen wel weer afgewikkeld worden op de toekijkende Kamper burger. Met hart voor groen en leefomgeving zal hij en zij hier sympathieker tegenover staan dan tegenover herovering van weilanden rond de N50.

Publiek geld verdwijnt in deze gronddramaserie als sneeuw voor de zon. Nog sneller als de sneeuw afgelopen zaterdag verdween. We werden wakker in een witte omgeving maar alras kwam het grijs en grauw van de wereld weer tevoorschijn. Met een zompig en drassig resultaat, net als in de gronddramaserie. Als de volgende aflevering op de agenda staat ten stadhuize, zouden de dames en heren politici gepast gekleed dienen te verschijnen in waadpak en lieslaarzen.

Mister M
Contact: Krabbels@MrM.nl
Of (archief in eigen beheer):
http://www.Facebook.com/gekrabbel