Afbeelding
foto aangeleverd

In memoriam Johann van den Noort (1940-2021)

Algemeen

(door Huib Strengers)

KAMPEN – De Kamper uitvinder en kunstenaar Johann van den Noort is zondag op 81-jarige leeftijd overleden. Hij was al enige tijd ziek. Van den Noort begon als garagehouder, maar zijn roem bereikte hij met een oplossing om hoog water tegen te gaan. Hij werd er meerdere malen voor onderscheiden.

Uitvinder Van den Noort diende zijn plan vlak na de watersnood in 1995 bij Kampen in. Een waterkering die met het stijgende water omhoog kwam. Het Waterschap zag er van af, maar ondertussen is zijn idee uitgevoerd in Spakenburg en toegepast in prestigieuze gebouwen, zoals in het Nationale Archive in Washington DC en het Van Abbemuseum in Eindhoven. Zijn zoon Michiel is in de voetsporen van zijn vader getreden en brengt het systeem met Hyflo BV, gevestigd in Kampen, op de markt.

Van den Noort’s tweede liefde was schilderen, wekelijks bij ‘De Varfdeuze’ in Kampen. Hij heeft duizenden kunstwerken gemaakt, aquarellen en olieverfschilderijen, dikwijls meerdere op een dag. Werden zijn verdiensten aanvankelijk niet op waarde geschat, uiteindelijk is hij onderscheiden als ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw en kreeg hij de zilveren legpenning van de stad Kampen, de gouden medaille voor de beste innovatie door de 24e Salon International des Inventions in Genève in 1996 en de Wall Street Journal Technological Innovattion Award in 2012.