Afbeelding
foto aangeleverd

Culturen ontmoeten elkaar in expositie Huize Maria

· leestijd 2 minuten Algemeen

(door Henk Jans)

KAMPEN - Tijdens de expositie estafette ‘Hoogtij 2.O’ in Toonzaal Huize Maria, waarbij duo’s kunstenaars hun werk tentoonstellen en op elkaar reageren, zullen het komende weekeinde Hallie Lama en Ghebreyonas Andu exposeren.

Dit project is een idee van Douwe Buwalda van Stichting workheart in Huize Maria. Hij vertelt: “Omdat Ghebreyonas als vluchteling vanuit Eritrea naar Nederland is gekomen, leek het ons een mooi gegeven verhalen over zijn heden en verleden uit te laten beelden door een striptekenaar. Tijdens het stripevenement dat laatst in Kampen plaatsvond ontmoetten mijn compagnon Bert van der Sluijs en ik striptekenaar Hallie Lama uit Hilversum, die meteen enthousiast was”. Hallie zegt: “mijn tekeningen zijn eigenlijk wat underground en net iets teveel kunst terwijl het voor kunst weer teveel strip is. Ik maak onder andere absurdistische grappen die wat abstract zijn qua humor, maar heb ook politiek en het nieuws als onderwerpen. Daarbij houd ik mensen een spiegel voor en probeer ik ze te laten nadenken”.

Ghebreyonas woonde, voordat hij naar Nederland kwam, eerst een paar jaar in Frankrijk. “Ik had er geen werk en begon zodoende met schilderen. Ik leerde van video’s op Youtube hoe het moest en oefende me in het maken van landschappen, portretten en stillevens”. Na jaren heeft hij dat onder de knie gekregen, mede door in Kampen lessen te nemen bij Quintus Kunsteducatie, zodat de tijd rijp is voor een expositie. Het valt voor Ghebreyonas niet mee om veel tijd vrij te maken voor zijn kunst. Hij heeft een baan met ploegendiensten, waarbij zwaar werk moet worden verricht en komt dan moe thuis. Een probleem is ook dat zijn collega’s allemaal buitenlandse werknemers zijn, waardoor hij geen gelegenheid krijgt de Nederlandse taal te ontwikkelen. “Maar ik heb gesolliciteerd naar ander werk, waar meer Nederlandse collega’s zijn”, laat hij weten.

Gelukkig is voor dit interview zijn zoon Mouli meegekomen die als tolk fungeert. Hallie beaamt dat het moeilijk is om naast een reguliere baan energie te vinden tijd aan je kunst te besteden. “Ik probeer er sinds een jaar van te bestaan, maar toen ik nog een fulltime baan had had ik regelmatig geen energie om wat te doen”. Beiden willen voordat de expositie begint bij elkaar komen om informatie uit te wisselen. “Ik zal middels cartoons kijken of ik wat met de verhalen van Ghebreyonas kan en proberen daar een boodschap van te maken”, laat Hallie weten.

Het lijkt het tweetal mooi om tijdens de expositie bezig te gaan aan een mix van elkaars werk. “Ik zou in mijn tekeningen als achtergrond iets van de landschappen van Ghebreyonas kunnen laten zien”, zegt Hallie, “maar het zou ook leuk zijn een portret van elkaar te maken”.

De tentoonstelling in Toonzaal Huize Maria aan de IJsselkade 25 te Kampen is te bezoeken op zaterdag 6 en zondag 7 november van 11.00 uur tot 17.00 uur. De exposanten zullen daarbij aanwezig zijn. Iedereen is welkom en de toegang is gratis.

Fotograaf, organist, verslaggever en voorganger na het ochtendgebed in de Bovenkerk
Landelijke aandacht voor wekelijks ochtendgebed in Kamper Bovenkerk Algemeen 3 uur geleden
Afbeelding
Hihoptalent gepresenteerd in 't Ukien tijdens Verse Jam Algemeen 3 uur geleden
Afbeelding
Glasbedrijven herstellen voor KWF kosteloos vernielde gedenkplaten Algemeen 3 uur geleden