Afbeelding
Aangeleverd.

Mix van disciplines in Expositie Huize Maria

· leestijd 2 minuten Algemeen

(door Henk Jans)

In de expositie estafette ‘Hoogtij 2.O’ in Toonzaal Huize Maria, waarbij wisselende duo’s kunstenaars uit de regio een weekeinde exposeren en op elkaar reageren, is het dit komende weekeinde de beurt aan Lydia Roelofsen en Ilja Alberts.

Ilja werkt met verschillende disciplines. Zij maakt schilderijen, tekeningen, collages en sculpturen van klei. Ook beoefent zij de ‘tetra druktechniek’ waarbij in plaats van op een zinken plaat in een kartonnen melkverpakking wordt geëtst. Van 2016 tot 2019 was zij Stadsdichter van Kampen. “Ik combineer wel eens tekst met een werk”, zegt zij. “Dat kunnen een paar zinnen zijn of soms maar één regel”. Zij studeerde in 1996 af aan de kunstacademie te Kampen, ‘richting schilderen’. “De laatste tijd heb ik interesse in druktechnieken, waar Lydia veel van weet. Zij is op haar beurt naast haar grafische kunst geïnteresseerd in schilderen. Zodoende leek een duo-expositie met haar een goede match en kunnen wij elkaar aanvullen”. 

Edvard Munch

Lydia studeerde in 2002 af aan de kunstacademie in Kampen, waar zij verschillende disciplines heeft bestudeerd. Naast haar hoofdvak grafiek heeft ze er onder andere geschilderd. “Ik heb er van alles gedaan”, laat zij weten. “Soms mis ik de focus en daarom merkte ik dat het ambachtelijke van de druktechnieken mij het meest beviel. Ik ben niet zo technisch en werk heel intuïtief, al heb ik al doende het vak behoorlijk onder de knie gekregen”.
Edvard Munch is een inspiratiebron voor Lydia, vanwege zijn houtsnedes en litho’s, maar zij bewonderd ook kunst uit de middeleeuwen. “Mijn interesse is eigenlijk heel breed want moderne kunst kan mij eveneens boeien”. Zij zegt veel te hebben geleerd van Eli Content, die op de kunstacademie ‘Autonoom Schilderen’ doceerde.

Ilja wordt ook door Edvard Munch geïnspireerd en door het werk van onder andere Chagall. “In de portretten van de Mexicaanse kunstenares Frida Kahlo zit veel gevoel wat me erg aanspreekt”, zegt zij. Lydia laat het woord Outsider-art vallen. Ilja valt haar bij: “dat wordt gemaakt door kunstenaars die vaak buiten de maatschappij staan en dingen creëren om zichzelf te uiten. Die mensen leggen veel gevoel in hun werk”. 

Lydia waagt zich de laatste tijd aan het schilderen, al is dat nog op klein formaat. “Ik stond versteld van mijzelf en merkte dat me dit goed af ging”, laat zij weten. Zij zal tijdens de tentoonstelling een aantal schilderijen laten zien. Maar ook collages, tekeningen, beelden, etsen, litho’s en linosnedes kan men van het tweetal bewonderen. “Lydia gaf mij een passe-partout karton waarop zij een structuur heeft getekend. Dat ga ik uitwerken”, vertelt Ilja. Lydia reageert: “en zij heeft me een klein doek gegeven waar ze op heeft gewerkt. Daar ga ik mee verder”.

Het duo is in de grafiekwerkplaats van Kunsteducatie Quintus bezig met het vervaardigen van litho’s, waarvan de resultaten eveneens zullen worden geëxposeerd.

De tentoonstelling in Toonzaal Huize Maria aan de IJsselkade 25 te Kampen is te bezoeken op zaterdag 13 en zondag 14 november van 11.00 uur tot 17.00 uur. Iedereen is welkom en de toegang is gratis. 

Nick de Vries

Nick de Vries