Van links naar rechts Jurro Brouwers, Sebastian Bruinewoud, Fokko Mellema, Gelke Boontje.
Van links naar rechts Jurro Brouwers, Sebastian Bruinewoud, Fokko Mellema, Gelke Boontje. Foto: Gerben Rink

Fokko punkrockt ondanks alle ellende vrolijk verder: 13 november weer in Kampen in ‘t Ukien

· leestijd 2 minuten Algemeen

(door Nick de Vries)

KAMPEN - De coronacrisis heeft de Rock ’n Roll voor een groot deel op slot gegooid. Keer op keer moesten muzikanten nieuwe tegenslagen verwerken. Maar voor punkrocker Fokko Mellema en zijn band Fokko viel het muzikaal gezien wonderwel mee. ‘Ondanks alle ellende hebben wij een bijzonder mooi jaar gehad in 2021’.

Het laatste album van de band werd vlak voor de crisis uitgebracht. 24 Februari 2020 was de single met de cryptische titel KTLL voor het eerst op de radio te horen. Daarna zou een tournee gepland worden met onder andere een optreden op de 25e editie van het Full Color Festival. Vlak hierna werd alles gecanceld en de jubileumeditie van Full Color is ook al meerdere malen verplaatst.


Toch heeft de band het nodige bereikt. Fokko wist in januari goed op de tijdsgeest in te spelen door het liedje ‘Karin heeft geen corona’ uit te brengen. Een vrolijke knaller over Karin die zegt dat ze corona heeft, maar lekker languit op de bank thuis ligt met een wijntje. En bij liggen blijft het niet. In de hilarische clip springt Karin, gespeeld door Marlies Scholte, vrolijk feestend door de huiskamer in haar tijger-onesie.
Het liedje werd opgepikt en veelvuldig gedraaid op zenders als QMusic en KINK. Op KINK was Fokko ook regelmatig te horen in het programma van Michiel Veenstra waarvan hij de jingles inspeelde met variaties op zijn eigen nummers.
Toen Fokko dit jaar weer live de planken op mocht, merkte hij dat de band er tijdens de absentie een aantal nieuwe fans bij had gekregen. “Sommigen zongen de nummers zelfs van het begin tot het einde mee. Nummers, waarmee we nog nooit opgetreden hadden. Daar mogen we KINK wel dankbaar voor zijn. Mensen in het publiek hadden of een shirt van ons aan, of een shirt van KINK”, lacht Fokko.
De eerste optredens van dit jaar vonden plaats in een bijzondere setting. Op het podium een energiek, springende punkband met knallende gitaren, in de zaal iedereen rustig aan een tafeltje met een biertje. Op deze manier deed de band een klein tourtje door mooie zalen in Nederland. “Het was echt mazzel dat wij die zittende shows mochten doen. Al die mensen die daar kwamen waren na anderhalf jaar wel weer toe aan live-muziek. Het was mooi dat wij die band mochten zijn.”
Sinds de maatregelen zijn opgeheven heeft Fokko alweer drie optredens op de ‘ouderwetse manier’ gespeeld. Binnenkort wordt voor het eerst sinds het uitbrengen van het nieuwe album in hometown Kampen opgetreden.
Tijdens dit optreden, waarbij een aantal bijzondere gasten verwelkomd worden, speelt Fokko ook het nieuwste liedje. In ‘gebakje’ flirt de zanger op onconventionele wijze met een meisje, door te zeggen dat ze naar een gebakje ruikt. Het liedje zelf is al net zo onconventioneel. “Moet je hier nou op headbangen, twerken of ongemakkelijk bij naar je schoenen staren?” vraagt de schrijver van de perskit bij het liedje zich af. ‘Gebakje’ is sinds 22 oktober te luisteren op alle streamingplatforms.
Het optreden in ‘t Ukien vindt plaats op zaterdag 13 november. De zaal gaat open om 20.00 uur. Kaarten voor Early Birds zijn te verkrijgen voor 10 euro tot 6 november. Daarna zijn kaarten 15 euro in de voorverkoop en aan de deur.

Nick de Vries

Nick de Vries