Afbeelding
Aangeleverd.

Column Ondernemen in Kampen: De Contact Hypothese

· leestijd 1 minuut Ondernemen in Kampen

Een beetje ondernemer hoef je niet uit te leggen wat het belang van gastvrijheid en hartelijkheid is. Zeker niet in Kampen. Het maakt je werk leuker en is beter voor de omzet. Geen wonder dat uit recent onderzoek van meer dan 100 ‘mystery visitors’ in onze binnenstad bleek, dat het met die hartelijkheid wel snor zit. Met een extra dikke pluim voor zaken als de HEMA, Huisje Boompje Plantje en De Swaen. Maar voor Kampen Partners gaat het om meer dan dat.  En daarover gaat deze column. 

Het weekend van 10 oktober stond in het teken van het Ontmoetingsfestival in Kampen. Met de Safari’s door Kampen. Het Ontmoetingsdiner. De Human Library. De Inclusionist. Optredens op het Van Heutszplein. En het Stadscafé, waar de Gouden Ananas werd uitgereikt aan chocolaterie De Swaen. En nog veel meer. Weet je waarom dat festival juist in onze gemeente werd georganiseerd? Omdat we de hartelijkste Hanzestad ter wereld willen worden. Mooie ambitie he. Maar die moeten we dan wel stapje voor stapje waarmaken. Een van die stapjes was de organisatie van het Ontmoetingsfestival. Want ook in Kampen zijn er nog genoeg vooroordelen, racisme en haatgevoelens om je druk over te maken. Ik ben ervan overtuigd, dat je daar iets heel simpels aan kunt doen. En dat brengt ons bij… de Contact Hypothese!

Laat ik beginnen bij rassenrellen in de vorige eeuw. Juni 1943 in Detroit om precies te zijn. Wat toen opviel: “De mensen die buren waren, gingen niet met elkaar op de vuist. De studenten van Wayne University - wit en zwart - gingen vreedzaam naar hun lessen op Bloody Monday. En er was ook geen onrust onder witte en zwarte arbeiders in de oorlogsfabrieken. Sterker nog, de mensen die naast elkaar woonden, beschermden elkaar. Sommige witte families lieten hun zwarte buren zelfs onderduiken als de relschoppers in de buurt kwamen. En omgekeerd.”(Rutger Bregman -  De Correspondent 22 mei 2018). Deze constatering vormde de basis voor de Contact Hypothese van de vermaarde psycholoog Gordon Allport. Simpel gezegd: hij bewees dat vooroordelen, haat en racisme voortkomen uit een gebrek aan contact. En dus ligt de oplossing voor het oprapen. Begin met meer contact. Ontmoeting. En als je dat hebt vastgesteld, snap je vast waarom ik het Ontmoetingsfestival zo belangrijk vind. En dat we met dit soort activiteiten Kampen daadwerkelijk een beetje hartelijker maken. Samen. Iedereen doet mee, iedereen hoort erbij in onze gemeente. Dat smaakt naar meer. En daarom geven we daar wat mij betreft in 2022 een vervolg aan. Het Ontmoetingsfestival 2.0.  Voor bedrijven, bewoners, bestuurders en bezoekers van Kampen. 

Wil jij daar ook aan meedoen op je eigen manier? Stuur even een mailtje naar info@ontmoetingsfestivalkampen.nl. Of bel me op 06-17453490. Kijken we samen naar de mogelijkheden. 

Geschreven door Roeland Tameling van Kampen Marketing.

Nick de Vries

Nick de Vries