Afbeelding
foto aangeleverd

Stedelijk Museum Kampen verwerft opnieuw doek Jo Koster

· leestijd 1 minuut Algemeen

KAMPEN - Stedelijk Museum Kampen heeft opnieuw een schilderij aangekocht van de in Kampen geboren kunstenares Jo Koster. De aankoop van ‘Korenschoven’ is mogelijk gemaakt door Stichting Kunst & Cultuur Stedelijk Museum Kampen. Het museum exposeert de twee schilderijen en een ingekleurde tekening van Jo Koster plus twee werken van tijdgenoot Lucie van Dam van Isselt in The Gallery.

“We zijn heel blij dat we onze collectie hebben kunnen uitbreiden met ‘Korenschoven’ van Jo Koster. Tot nu toe hadden we een tekening en - sinds vorig jaar - een schilderij van haar in ons bestand, daar voegen we dus graag een schilderij bij”, laat conservator René van Mierlo weten.

Jo Koster werd in 1868 in Kampen geboren. Ze bleek artistiek talent te hebben en volgde haar eerste lessen bij schilder en tekenaar Johannes Daniël Belmer (1827-1909). Belmer was ook leermeester van bekende schilders als Jan Voerman Senior en Willem Bastiaan Tholen. Daarna volgde Koster de Rijksnormaalschool Teekenonderwijs in Amsterdam en de Academie van Beeldende Kunsten in Rotterdam. In 1902 richtte Jo Koster een teken- en schilderklas op in Zwolle. Zomers werkte ze vaak in de omgeving van Staphorst waar ze het boerenleven in beeld bracht. Van Mierlo vertelt: “Haar stijl veranderde met de tijd naar het kleurrijke neo-impressionisme. Het schilderij Korenschoven is hier een voorbeeld van. Je ziet in de felle kleuren en de grove penseelstreken de invloed van Vincent van Gogh terug, zelf ook een neo-impressionist. Ook heeft ze pointillistische schilderijen gemaakt, waarbij de kleur niet gemengd wordt op het pallet, maar in stippen naast elkaar geplaatst wordt op het doek.”

Tijdgenoot 

Naast het werk van Koster heeft het museum ook werk van Lucie van Dam van Isselt opgenomen in de minitentoonstelling. Lucie verhuisde met haar ouders vlak na haar geboorte naar Kampen, waar ze later ook schilderles kreeg van Johannes Daniël Belmer.

Collectiebeleid

De aankoop van de Jo Koster sluit aan bij de visie om beeldende kunst te verzamelen, die een directe link heeft met de stad, haar inwoners of met de eigen collectie. Het museum is verheugd weer een werk van een vrouwelijke kunstenaar aan de collectie toe te voegen. 

The Gallery

De minitentoonstelling ‘Twee uitgevlogen Kamper Kunstenaars’ is de tweede tentoonstelling in de pas geopende Gallery. Deze ‘gouden box’ geeft het museum de mogelijkheid aanwinsten en actualiteiten te tonen. De werken zijn te zien vanaf 19 november tot en met 9 januari op de tweede verdieping van het museum.

Stichting Kunst & Cultuur Stedelijk Museum Kampen

Stichting Kunst & Cultuur Stedelijk Museum Kampen ondersteunt het museum door aankopen, publicaties en campagnes (deels) te financieren en sponsors te werven.