Afbeelding
Aangeleverd

Hoe werkt een bloeddrukmeter?

· leestijd 2 minuten Partnerbijdrages

Er zijn veel mensen die kampen met een hoge bloeddruk. We zijn vandaag de dag immers allemaal heel druk en dat kan zorgen voor behoorlijk wat stress. Ook kan het zijn dat je door andere kwalen een te lage bloeddruk hebt. Een goede bloeddruk is onderdeel van gezond leven. Zowel een te hoge als een lage bloeddruk is niet gezond en daar moet dus wat aan worden gedaan.

De bloeddrukmeter

Vandaag de dag kopen steeds meer mensen een bloeddrukmeter om hun bloeddruk actief bij te houden. Wat is een bloeddrukmeter? Een bloeddrukmeter is een apparaat dat wordt gebruikt voor het meten van de druk waarmee het bloed door het lichaam wordt gepompt. Dat wordt meestal gedaan door de band om de bovenarm te wikkelen. Echter, nieuwere apparaten kunnen de bloeddruk ook meten via de pols.

Handmatig de bloeddruk meten

De bloeddruk wordt soms nog gemeten door een ouderwets manchet en een stethoscoop. Het manchet werd handmatig opgepompt en door middel van een klokje kon vervolgens de bloeddruk worden afgelezen. De bovendruk werd gemeten door te luisteren met een stethoscoop wanneer het bloed begon te stromen door de slagaders. Dit was dan de bovendruk

Automatisch de bloeddruk meten

Tegenwoordig is het ook mogelijk om de bloeddruk te meten met een automatische bloeddrukmeter. Hiermee wordt er gebruik gemaakt van een methode die de trillingen in de wand van de slagaders meet, ook wel de oscillometrische methode genoemd. De bloeddruk wordt gemeten op het moment dat het bloed langs het manchet stroomt.

Wanneer de druk in het manchet zo laag is dat deze lager is dan de onderdruk van de bloeddruk zullen er geen trillingen meer ontstaan. Op zo een moment zal het apparaat de onderdruk meten.

De boven- en onderdruk

We hebben de term boven- en onderdruk al meermaals laten vallen. Wanneer de bloeddruk wordt gemeten zullen er altijd twee getallen in het beeld verschijnen. Dat zijn de bovendruk en de onderdruk. Wat betekent dat precies?

De bovendruk

De bovendruk is de druk waarmee het bloed daadwerkelijk door het lichaam wordt gepompt. Nadat het hart zich samentrekt wordt het bloed door de aorta geduwd. De kracht die achter deze duw plaatsvindt wordt de bovendruk genoemd.

Wat hieruit op te maken valt is des te harder het hart samentrekt, des te hoger de bovendruk. Ook wanneer het lichaam veel vocht vasthoudt, bijvoorbeeld door het eten van iets met veel zout, dan de bloeddruk stijgen. De voornaamste reden voor het stijgen van de druk is: uiteraard, stress.

De onderdruk

De onderdruk is de druk die plaatsvindt in de slagaders in de korte periode tussen de slagen in. In de rustperiode als het ware. Dit is de laagste druk die in de slagaders te meten valt. De onderdruk is vooral belangrijk voor de doorbloeding van het hart. Wanneer de onderdruk te laag is krijgt het hart minder bloed wat ook minder zuurstof voor het hart betekent.

Wat te doen aan een verhoogde bloeddruk?

Een hoge bloeddruk heeft een negatieve impact op het hart, de nieren en de bloedvaten en is daarom ongezond. Er zijn echter een aantal dingen die je kunt doen om een verhoogde bloeddruk aan te pakken.

De voornaamste en beste tip is een gezond dieet. Eet gevarieerd en probeer zout zo veel mogelijk te beperken. Kies vaker voor groente in het eten en pak eens vaker een stuk fruit.

Ook overgewicht kan een hogere bloeddruk veroorzaken. Een poging tot afvallen is in zo’n geval aan te raden, dit kan worden gerealiseerd door een gezond dieet te combineren met regelmatig sporten. Daarnaast heeft regelmatig sporten ook een zeer positieve impact op de gezondheid van het hart en de bloeddruk op zich.

Op zoek naar meer tips over stress en een gezonde bloeddruk? Neem eens een kijkje bij Zweetikveel.