Marieke Bastiaan voor de kroon in ’s-Heerenbroek
Marieke Bastiaan voor de kroon in ’s-Heerenbroek (foto: Maarten van Gemert)

Gedreven violiste Marieke Bastiaan uit ’s-Heerenbroek brengt eerste CD uit samen met organist Peter Wildeman

· leestijd 1 minuut Algemeen

(door Maarten van Gemert)

’S-HEERENBROEK – Al sinds haar jeugd speelt Marieke Bastiaan viool. De kwartviool heeft ze nog steeds op zolder liggen. Met de hele viool wordt ze inmiddels regelmatig gevraagd om kerkdiensten en orgelconcerten op te luisteren. Haar uitdijende netwerk heeft tot haar eerste CD geleid met de bekende organist Peter Wildeman.

De christelijke organisatie ’Verre Naasten’ wordt verblijd met de opbrengst en de luisteraar met vijftien zorgvuldig geselecteerde liederen.

Nederland Zingt
Het radio- en televisieprogramma Nederland Zingt van de Evangelische Omroep is twee keer van cruciale betekenis geweest voor Marieke. Toen ze zes jaar was, maakte ze via dat programma, waarin een breed scala aan geestelijke liederen wordt gezongen en gespeeld, kennis met de viool. Niemand in haar familie of omgeving speelt viool maar dat wou Marieke gaan spelen! Op haar zevende kreeg ze haar eerste viool. Bij Quintus ging ze op muziekles waar Lies van Vledder haar sinds die tijd onderricht.
Twee jaar geleden ontmoette ze bij Nederland Zingt de organist Peter Wildeman. Die vroeg haar om mee te spelen in de Grote Kerk in Hasselt. Dat leidde tot de volgende stap in Marieke’s muzikale carrière die ze wel in de hobbysfeer houdt.

Tournee
Peter Wildeman stelde voor om samen een CD op te nemen. Daarop zochten ze eerst een project om de opbrengst aan te schenken. Via haar Gereformeerd Vrijgemaakte Kerk in Zwolle kende Marieke ’Verre Naasten’ die het geloof wereldwijd wil verspreiden. Om haar CD te verspreiden, hadden Peter en Marieke het uitbrengen van de CD in maart vorig jaar willen koppelen aan een toer. Na het eerste optreden in een kerk in Dalfsen, gooide een lockdown roet in het eten. Juist nu ze alsnog de CD heeft uitgebracht, wordt de maatschappij vanuit de landelijke overheid opnieuw stilgelegd.
Van uitstel komt echter geen afstel. Peter en Marieke brengen de CD graag onder de aandacht en nemen de distributie zelf ter hand. De CD ’Toekomst van Hoop’, waarop ook Jaap Klootwijk (slagwerk) meespeelt, is bij de musici zelf verkrijgbaar, bij christelijke boekhandel De Rank in de Oudestraat en bij de autogarage van Marieke’s vader in ’s-Heerenbroek.

Hobby
De jonge violiste houdt haar muziekcarrière vooralsnog bij een uit de hand gelopen hobby. Een andere jeugdwens van haar was in de zorg te werken en daarvoor heeft ze nu bijna de opleiding tot verpleegkundige afgerond. Ze is al volop werkzaam bij het Isala Ziekenhuis in Zwolle maar muziek blijft haar tweede passie. De tijdens de zonsverduistering in 1999 geboren ’s-Heerenbroekse geniet van zang- en vioolspel dat ze zelf uiteindelijk ten dienste van God en medemens stelt. Met haar eerste CD kan nu iedereen meegenieten met het vioolspel van Marieke Bastiaan.


Marieke Bastiaan in de kroon van ’s-Heerenbroek (foto: Maarten van Gemert)