Kramen van Tran en Otten rondom het museum
Kramen van Tran en Otten rondom het museum (archieffoto: Maarten van Gemert)

Krapte op Plantage leidt tot vertrek groentekraam Gert & Gerdi Otten

· leestijd 1 minuut Algemeen

(door Maarten van Gemert)

KAMPEN – De verruiming van de terrassen op de Plantage heeft uiteindelijk het vertrek ingeleid van de groentekraam van Gert en Gerdi Otten op de woensdagmorgen bij de Vispoort. De loempiakraam van familie Tran heeft hun plaats ingenomen. Zij werden vorig jaar voor het Stedelijk Museum geparkeerd na een dubbel afgegeven vergunning op de Plantage.

Vorige week woensdag stond de kraam van Otten voor het laatst tegen de zijgevel van het museum met groente en fruit breed uitgestald. Tè breed officieel en dat was één van de complicerende factoren waardoor er na overleg met gemeente en Tran geen oplossing is gevonden. Na 34 jaar zegt Otten op woensdag Kampen vaarwel. Hij blijft wel op de maandagmarkt staan maar ’s woensdags staat hij vanaf vandaag in het centrum van Epe.

Coronakrapte

Om de door de coronarestricties gemangelde horeca tegemoet te komen, heeft gemeente Kampen vorig jaar de ondernemers in die sector toestemming gegeven om de terrassen te verruimen. Over het jaar 2020 zouden zij bovendien geen precariobelasting hoeven te betalen. In de Voorstraat ging de terrasverruiming ten koste van enkele parkeerplaatsen en op de Plantage ten koste van de zaterdagmarkt die verplaatst werd naar de Nieuwe Markt.
Op de Plantage, vaak aangeprezen als hèt horecaplein van Kampen, moest ook de loempiakraam van familie Tran wijken. Die werd naar de zijgevel van het Stedelijk Museum gereden maar op woensdag conflicteerde dat met de groentekraam van Gert en Gerdi Otten. Op die weekdag werd Tran voor het museum geparkeerd wat vervolgens een conflict gaf tussen de bakluchten en de museumventilatie, nog afgezien van het verlies aan aangezicht van het museum en het feit die stoep geen officiële standplaats is.

Opschuiven

Toen bovendien bleek dat de groentekraam veertien meter beslaat terwijl de officiële vergunning voor twaalf meter geldt, vroeg de gemeente aan Otten om op te schuiven en Tran naast zich te dulden. Doch daarmee zou zijn kraam, volgens Gert Otten, te veel in de loop komen te staan en lossend vrachtverkeer hinderen.
Moe van de strijd, heeft het echtpaar, marktkooplui in hart en nieren, besloten de verkoop in de Kamper binnenstad op woensdag te staken. In Epe zijn ze welkom in het centrum.

Ongelijk

Achter de schermen werd al maanden overlegd en wat wethouder Albert Holtland betreft, lag er een oplossing in het verschiet. Ondanks het feit dat eerder de gemeentelijke bezwarencommissie Otten ongelijk had gegeven in hun stelling dat de zijgevel hun plaats is. Vorige week kwam het conflict pas naar buiten, een dag voordat het de laatste dag bij de Vispoort was voor Otten.
Hun klanten waren ook verrast en leefden mee. Gert Otten is teleurgesteld en geeft de gemeente de schuld. „We hebben hier een goede klantenkring opgebouwd,” zegt hij tenslotte. „Nu moeten we in Epe na 34 jaar opnieuw beginnen.”