Videopresentatie op de nieuwe golfwand achter het vernieuwde podium van de gemoderniseerde Eudokiakerk
Videopresentatie op de nieuwe golfwand achter het vernieuwde podium van de gemoderniseerde Eudokiakerk (foto: Maarten van Gemert)

Kinderen openen geheel vernieuwde Eudokiakerk

· leestijd 2 minuten Algemeen

(door Maarten van Gemert)
KAMPEN – De Eudokiakerk is weer helemaal bij de tijd. Met frisse kleuren, duurzame maatregelen, een logo in nieuwe stijl en meer heeft het kerkgebouw van de Gereformeerd Vrijgemaakte Gemeente een flinke moderniseringsslag gemaakt. Vorige week werd het zondags na de ochtenddienst feestelijk geopend. In bijzijn van de burgemeester maar hij mocht niet het lint doorknippen.

Het kerkgebouw stamt uit de jaren zeventig en straalde nog helemaal die sfeer uit. In 2018 werd besloten het gebouw te moderniseren en opnieuw in te richten. Na vier jaar kon het project nu afgesloten worden. De kinderen mochten een feestelijk lint doorknippen hetgeen symbool stond voor de aandacht die de kerkgemeente aan hen wil geven.

Openingshandeling
Burgemeester Sander de Rouwe maakte de kerkdienst en daaropvolgende feestelijke opening mee op de achtergrond. Hij gebaarde geen probleem te hebben met het feit dat hij deze keer het lint niet mocht doorknippen. De recent aangetreden burgervader hoopt in de loop van de tijd alle kerkgenootschappen in Kampen te bezoeken en dit was er één van. Hij ging voortvarend van start met op de tweede dag na zijn officiële aanstelling een kerkdienst in Wilsum te bezoeken.
De gemeente, die in de Eudokiakerk kerkt, vaart wel en één van de speerpunten zijn de kinderen. Zij zijn de toekomst en horen er helemaal bij. Het jeugdhonk, dat er al was, heeft geen radicale veranderingen ondergaan maar is in hetzelfde kleurenpalet gebracht als de rest van de kerk. Een nieuw, fris kleurenpalet waarmee een belangrijk aspect van de jaren-zeventig-uitstraling teniet is gedaan.

Durffinanciering
Henk Schaafsma, voorzitter van de kerkenraad, blikte na de kerkdienst terug op de voorbije jaren waarin heel veel gemeenteleden hun steentje hebben bijgedragen aan het opgefriste gebouw. Waar elders in Kampen kerkgebouwen sluiten, heeft de Eudokiakerk een moderniseringsslag kunnen maken. Dat stemt hem dankbaar. De kosten van bijna twee ton worden door de gemeenteleden gedragen, deels door extra toezeggingen voor de renovatie. Er is een kleine lening afgesloten waarvan de aflossing samen met onderhoud op de begroting staan van de commissie van beheer, waarvoor de vaste vrijwillige bijdrage dient.
In zijn eigen tijd is Schaafsma actief als mediator en begeleider van predikanten. Hij sprak van een durffinanciering want de kerk heeft toekomst, zoals God heeft beloofd. Marieke Dreschler heeft het project de afgelopen jaren geleid en liet een virtuele rondleiding zien in een video van een ander lid van de renovatiecommissie. De video werd getoond op de nieuwe, golvende wand achter het nieuwe, grote podium dat meer gelegenheid biedt voor lofprijzing en ontmoeting.


Vanaf de vernieuwde techniektafel kan alles bediend worden (foto: Maarten van Gemert)

Ontmoeting
Op ontmoeting is ook de vergrote ruimte in de hal gericht. De thuiskamer was al ingericht als ontmoetingsplek. Een kleine vergaderzaal kan met de vernieuwde inrichting tevens dienst doen als gebedsruimte of stiltekamer. Op het gebied van duurzaamheid is alle verlichting LED geworden en er zijn materialen hergebruikt. Er is niet vervangen als doel op zich. De dakbekleding voldoet nog en daarom is een besluit over de aanschaf van zonnepanelen uitgesteld. Als gebaar naar de buurt toe, hangt de AED niet meer binnen maar buiten aan de muur.
Als laatste wordt de eetkamer nog aangepakt evenals de tuin. Ook hierbij wordt betrokkenheid met de buurt nagestreefd. Er is contact met de wijkverbinder en met de school om de hoek.

Feest
Het geplande feest werd kleiner door de oplaaiende coronarestricties. De viering van het (lopend) Avondmaal ging wel door en ds. Hans Slotman wees erop, refererend aan de golfwand, dat dit altijd is doorgegaan in de soms turbulente golfbeweging van de (christelijke) geschiedenis. Het gebouw kan weer decennia vooruit tot een volgende generatie een volgende modernisering oppakt. Op de golven van de geschiedenis.

„Dank dat er altijd genoeg was: klussers, geld, creativiteit, enzovoorts.” (Henk Schaafsma)