Een dankbare Sandra overhandigt Robert een bloemetje
Een dankbare Sandra overhandigt Robert een bloemetje (foto: Maarten van Gemert)

Sandra en Jana bereiken hun doel en pakken hun leven weer op

· leestijd 2 minuten Algemeen

(door Maarten van Gemert)
KAMPEN – Even dacht ze dat ze een hartstilstand kreeg. Dolblij was Sandra (19) toen GoFundMe haar belde met de mededeling dat ze het streefbedrag binnen had. Een weldoener uit Kampen had het resterende bedrag gestort. Jana (19) haalde een half jaar geleden haar doel en heeft haar hulphond al. Sandra heeft een nest op het oog en verwacht over een paar maanden met een hulphond haar leven op poten te kunnen zetten.

Twee weken geleden deed Sandra van Lierop haar verhaal in deze krant. De getraumatiseerde jonge meid deed haar uiterste best om het geld voor een hulphond bij elkaar te krijgen. Via GoFundMe vulde Terpstra Hypotheken vorige week het gapende gat. Jana Kamminga slaakte in maart een hartenkreet om haar te helpen aan een hulphond. Zij leeft tevens met PTSS en vele donateurs hielpen haar aan een hulphond. Samen met Ahsoka probeert ze haar leven weer op de rails te zetten.

Sandra
Bovenop de diagnoses van ADHD en autisme maakte ze in haar vroege tienerjaren een trauma mee. Dit alles leidde bij Sandra tot een kort lontje, paniekaanvallen en suïcidale neigingen. Ondanks de inmiddels afgesloten traumabehandeling, sluimeren die symptomen nog steeds dicht onder de oppervlakte. Een hulphond kan haar daarvoor behoeden en haar begeleiden in het openbare leven. De jonge meid besloot haar geslotenheid, die mede veel problemen heeft veroorzaakt, te doorbreken. Ze deed openhartig haar relaas op GoFundMe en in deze krant.
Al veel donateurs hadden bedragen geschonken, toen Robert Terpstra Sandra’s verhaal las. Hij werd hierdoor gegrepen en besloot vanuit zijn hypotheekadviesburo de resterende zesduizend Euro tot het streefbedrag te doneren. Inmiddels heeft Sandra het streefbedrag verhoogd omdat er nog zoveel kosten bijkomen. Een actie met jam en oliebollen volgt nog. Ze is echter dolgelukkig dat het vooruitzicht op een hulphond zeker is gesteld.
Ze heeft al een fokker op het oog. Als haar beoogde Golden Retriever deze maand wordt gedekt, kan een hulphondtrainer in januari de puppies uit het nest testen op geschiktheid. Sandra bracht Robert als dank een bloemetje waarop de hypotheekadviseur voorstelde om in zijn kantoor van Terpstra Hypotheken een foto te maken bij het schilderij met kraanvogels. Volgens de Japanse traditie brengen die geluk en gezondheid.

Jana
Dezelfde trainster die Sandra begeleidt voor een hulphond, heeft eerder dit jaar Jana Kamminga geholpen. Ook deze jonge meid kampt met PTSS en krijgt geen hulphond vergoed. Een ADL-hulphond, merkt Sandra op, wordt wel vanuit de gemeente en de verzekering vergoed. Door de hulphondtrainster hebben Jana en Sandra elkaar leren kennen. Voor Jana is een pup uitgezocht die na acht weken het nest mocht verlaten en nu met haar opgroeit. Ze houdt Ahsoka uit de publiciteit omdat die zo kostbaar voor haar is. Wel vertelt ze openhartig over haar vervolgstrijd.
De jonge meid heeft haar passie voor dansen neergelegd om nu eerst aan zichzelf te gaan werken en aan haar traumaverwerking. Er volgt nog diep onderzoek naar haar non-epileptische aanvallen. Met haar hulphond heeft ze al wel veel ondernomen. Ze wijst mensen er graag op dat ze een hulphond, herkenbaar aan een gekleurd, vaak geel, hesje niet moeten aaien of aandacht geven. ’Paws for you therapiehonden’ geeft twee jaar begeleiding.
Beide meiden zitten vol ambitie en plannen. Ze kunnen nu een zelfstandig leven gaan opbouwen. Zoals Robert Terpstra het uitdrukt: „Nu komt alles op zijn hondenpootjes terecht.”

Jana en haar hulphond zijn onafscheidelijk (foto: Maarten van Gemert)