Henk Zegers en Niels Kranenburg met de bolle voor Halingen
Henk Zegers en Niels Kranenburg met de bolle voor Halingen (foto: Maarten van Gemert)

Bezoek Grafhorst als toerist in eigen achtertuin

· leestijd 1 minuut Algemeen

(door Maarten van Gemert) 
GRAFHORST – Dorpsbelangen Grafhorst nodigt alle inwoners van Kampen en haar kernen uit om nader kennis te maken met Grafhorst. Weinig mensen zullen beseffen dat de geschiedenis van het vissersdorp achter IJsselmuiden teruggaat tot 1333. De Kamper kern kreeg toen stadsrechten. Zaterdag 23 oktober stelt Grafhorst zich nader voor met een presentatie en een wandeling annex rondleiding.

Het initiatief komt vanuit de bewoners, die zich verenigd hebben in Dorpsbelangen Grafhorst, en wordt ondersteund door Tourist Info in de persoon van Niels Kranenburg. Hij zal die zaterdagmiddag een korte presentatie geven waarna de geboren en getogen ’Graffener’ Henk Zegers een wandeling annex rondleiding door Grafhorst zal verzorgen.

Kennismaking
Eén van de zaken waarmee de nieuwe Kamper burgemeester Sander de Rouwe punten scoorde, was de vermelding op zijn Twitteraccount van alle kernen die gemeente Kampen rijk is. Op de tweede dag van zijn burgemeesterschap toog hij naar Wilsum waar hij de dienst in de eeuwenoude kerk aldaar bezocht. Het initiatief om Grafhorst aandacht te geven, lijkt een logisch vervolg op deze aandacht voor de Kamper kernen. Niets is echter minder waar. Het idee voor een rondleiding als ’toerist in eigen achtertuin’ was er eerder.
Tijdens de twee voorbije ”coronaseizoenen”, zoals Kranenburg het uitdrukt, was het een drukte van belang bij Tourist Info want veel mensen vierden vakantie in eigen land. Zo rees het idee om Kampenaren nader kennis te laten maken met de dorpen binnen hun gemeente. Wilsum en Grafhorst hebben bijvoorbeeld stadsrechten en een rijkere geschiedenis dan je wellicht op het eerste gezicht zou verwachten.

Programma
Samen met Dorpsbelangen, pakt Tourist Info eerst Grafhorst op. Als dit aanslaat, wil de Kamper toeristenorganisatie het idee ook uitwerken in de andere Kamper kernen. Zaterdag 23 oktober start het programma met gratis koffie en thee om 14.00 uur in De Herberg (Grafhorsterweg 30a), de zaal van de leegstaande kerk van Grafhorst. Om 14.15 uur geeft ’import-Graffener’ Kranenburg een korte presentatie waarna de rasechte ’Graffener’ Zegers met de bezoekers het dorp zal verkennen. Met een gratis consumptie en borrelhapjes wordt de middag afgesloten van 16.00 uur tot om en nabij 16.30 uur.
De kosten voor de bezoeker bedragen maar € 3,- dankzij een subsidie uit het heropeningsfonds. Aanmelden graag via nielskra@xs4all.nl. Zaterdag 23 oktober kunnen er twintig deelnemers mee. Bij meer belangstelling wordt het programma de volgende zaterdagen herhaald.

Voorproefje
Zegers geeft een voorproefje van wat er allemaal langs zal komen: de gerestaureerde bolleschuur die heden voor feestjes beschikbaar is, de overstroming aan het einde van de oorlog, het visserijverleden met de GT13 als laatste van de twintig schepen die er voor de oorlog nog voeren, het in 1364 door Jan Diest geschonken gebied Halingen, de aloude Biestenmarkt en de ramp waaraan Grafhorst ontsnapte in de Tweede Wereldoorlog. En tenslotte: niet alleen Kampen heeft nog steeds een bloeiende sigarenfabriek. Met sigarenfabriek Van ’t Veen doet Grafhorst er niet voor onder. Komt dat zien!

Het oorlogsmonument in Grafhorst (foto: Maarten van Gemert)