De fonkelnieuwe schoolbibliotheek van SmdB ’Het Visnet’
De fonkelnieuwe schoolbibliotheek van SmdB ’Het Visnet’ (foto: Maarten van Gemert)

Identiteit is geen belemmering voor SmdB ’Het Visnet’ om zich aan te sluiten bij dBos

· leestijd 1 minuut Algemeen

(door Maarten van Gemert) 
KAMPEN – De invulling van het convenant ’Kampen Leest!’ maakt goede vorderingen. In Grafhorst heeft School met de Bijbel ’Het Visnet’ haar schoolbibliotheek compleet vernieuwd. De christelijke basisschool heeft zich aangesloten bij ’de Bibliotheek op school’ (dBos). Bij de officiële opening stonden de kinderen in de rij voor een boek. En voor een boekenwurmpje.

’Het Visnet’ is in zekere zin een vreemde eend in de bijt binnen dBos. Met haar gereformeerde grondslag draagt ze nieuwe perspectieven aan in dBos hoewel daaraan natuurlijk meer christelijke scholen uit gemeente Kampen meedoen. De gehele inrichting van de School met de Bijbel in Grafhorst is de laatste tijd aangepakt met als één van de hoogtepunten een geheel vernieuwde en uitgebreide schoolbibliotheek. Met dito blinkende nieuwe boeken.

Samenwerking
Al jaren werkt ’Het Visnet’ samen met Bibliotheek Kampen. Als één van de ondertekenaars, in 2019, van het convenant ’Kampen Leest!’, heeft de school in Grafhorst nu ook haar bibliotheek op de schop genomen. De leraren zijn intern verhuisd naar de andere kant van het gebouw en de vroegere lerarenkamer is getransformeerd tot bibliotheek. Tegelijk zijn om ventilatietechnische redenen de lokalen voorin verplaatst naar het nieuwere bouwgedeelte achterin.
Doel van de samenwerking met de bieb is het leesgehalte zo hoog te houden als het nu is. Bibliotheek Kampen omschrijft het doel als ”het leesplezier vergroten en kinderen stimuleren om meer te lezen, op school en thuis”. De boekencollectie is geactualiseerd en uitgebreid. Voor leerlingen van groep 7 en 8 zijn er ook boeken beschikbaar van niet-christelijke uitgevers want de school staat tenslotte in een wereld die breder is.

Aanpak
Onder ’de Bibliotheek op school in Kampen’ wordt een landelijke educatieve aanpak verstaan waarin scholen structureel samenwerken met de lokale bieb aan taalontwikkeling, leesbevordering en mediawijsheid. Kirsten Polman en Marjan Albers zijn als leesconsulenten van Bibliotheek Kampen vaak te vinden op de scholen: “We hebben bijna tweehonderd nieuwe boeken besteld voor ’Het Visnet’. Dat is altijd maatwerk.”
Albers is sinds vorig jaar ook leesconsulent op het Pieter Zandt waar ze in de onderbouw van het VMBO samen met de docenten voor meer leerplezier zorgt. De kennis die ze daar opdoet, neemt ze mee naar ’Het Visnet’ en vice versa.

Wurmpjes
De kledingcode vorige week woensdag was oranje-zwart om daarmee aan te sluiten op de kleuren van dBos. Daarmee kwam veel voetbaltenue uit de kast en directeur Henry de Jong liep rond met een oranje-zwarte voetbal. Hij prijst de echte schoolbibliotheekkasten met een oranje accent ”want dat maakt de link naar de openbare bibliotheek nog beter zichtbaar.” Als openingshandeling prikten twee bieboma’s een enorme ballon door waaruit een grote boekenwurm viel. Kleine gummiboekenwurmpjes werden vervolgens uitgedeeld, ook aan de ouders achter het hek rondom het schoolplein, en opgesnoept.
Inmiddels doen er naast ’Het Visnet’ 27 scholen in Kampen en omgeving mee aan de aanpak van dBos. Met nog vijf scholen te gaan, is Bibliotheek Kampen hard op weg om het doel van de intentieverklaring ’Kampen Leest!’ te halen. Op veel scholen, en nu te meer op SmdB ’Het Visnet’, zijn er al veel leeswurmpjes op de kweek gezet.


Alle leerlingen kregen een rugzakje voor hun boeken (foto: Maarten van Gemert)