Leesconsulent Marjan Albert en de 2 bibliotheekoma's van het Visnet helpen leerlingen bij het lenen van hun eerste boek uit de nieuwe schoolbibliotheek.
Leesconsulent Marjan Albert en de 2 bibliotheekoma's van het Visnet helpen leerlingen bij het lenen van hun eerste boek uit de nieuwe schoolbibliotheek. Dieuwke de Goede

Feestelijke opening de Bibliotheek op school op Het Visnet in Grafhorst

· leestijd 1 minuut Ingezonden Ingezonden

Op het schoolplein staan alle leerlingen van School met de Bijbel Het Visnet rondom twee vreemd uitgedoste oranje juffen. Ze zingen een lied over boeken. Twee bibliotheekoma’s hebben de eer om een grote oranje ballon door te prikken. De worm die eruit valt vinden de juffen maar vies. Maar als de kinderen horen dat ze door het eten van zo’n ‘leeswurm’ allemaal van lezen en van boeken zullen gaan houden, dan lusten de kinderen er wel eentje.

“Deze officiële opening van de schoolbibliotheek is een echte mijlpaal! Onze school en de Bibliotheek weten elkaar altijd al goed te vinden, maar de stap naar de Bibliotheek op school heeft best lang geduurd. Ik ben trots op onze mooie nieuwe schoolbibliotheek.”, vertelt Henry de Jong, directeur van Het Visnet.

In aanloop naar deze dag is er ‘achter de schermen’ al veel werk verricht. Begin 2021 heeft de school zich aangesloten bij de aanpak de Bibliotheek op school in Kampen. Dit is een landelijke educatieve aanpak waarin scholen structureel samenwerken met de lokale bibliotheek aan taalontwikkeling, leesbevordering en mediawijsheid. Het belangrijkste doel is om het leesplezier te vergroten en kinderen te stimuleren om meer te lezen, op school én thuis. In de gemeente Kampen doen naast Het Visnet inmiddels 27 scholen mee aan deze aanpak.

Kirsten Polman en Marjan Albers, leesconsulenten van de Bibliotheek Kampen vertellen: “We hebben bijna 200 nieuwe boeken besteld voor deze school. Dit is altijd maatwerk. We hebben hiervoor gedurende het hele proces intensief opgetrokken met de leescoördinatoren van de school.”

Juf Herma Driessen en juf Corine van der Hoek, de 2 leescoördinatoren van de school, vertellen hierover: “Het is erg belangrijk dat er in de schoolbibliotheek van deze school alleen boeken opgenomen worden die passend zijn bij de signatuur van de school. We wilden daarbij echter wel verder kijken dan het voor ons vanzelfsprekende aanbod vanuit de christelijke uitgeverijen. We hebben gedurende een langere periode uitgebreide gesprekken gevoerd met de Bibliotheek over boeken. Leerkrachten hebben meegelezen en feedback gegeven op de selectie van de leesconsulenten. We zijn erg trots op de collectie die er nu staat. En dit is nog maar het begin, want er komen nog steeds nieuwe boeken binnen en de Bibliotheek zal jaarlijks nieuwe boeken voor ons aanschaffen.”

Want nu gaat het eigenlijk pas echt beginnen! School en bibliotheek hebben rond de zomer de resultaten van de leesmonitor al bestudeerd, die alle leerlingen en leerkrachten aan het begin van dit jaar hebben ingevuld. Leesconsulent Kirsten vertelt: “Aan de hand van deze monitor bepalen we wat onze doelen worden op deze school en welke acties we gaan ondernemen. Dat er nu een schoolbieb staat, zal ongetwijfeld bijdragen aan een positief leesklimaat. We gaan er samen met de leescoördinatoren voor zorgen dat er nog meer gelezen, voorgelezen en gepraat wordt over boeken in de klassen.”