Sandra van Lierop verbergt haar trauma achter een lach
Sandra van Lierop verbergt haar trauma achter een lach (foto: Maarten van Gemert)

Sandra wil zo graag verder met haar leven

· leestijd 1 minuut Algemeen

(door Maarten van Gemert)
KAMPEN – Hoe jong ze ook is, ze heeft al veel te veel meegemaakt. Sandra van Lierop (19) is in haar vroege jeugd getraumatiseerd geraakt en dat werkt door tot op de dag van vandaag. Een paar jaar geleden ging ze uit huis en op haar eigen wonen gaat goed mits er altijd iemand klaar staat. Na jaren hulpverlening zou ze zo graag zelf de draad van haar leven oppakken. Met een hulphond, getraind voor PTSS, moet dat kunnen dus zamelt ze daar nu fanatiek geld voor in.

Na de diagnoses van ADHD en autisme, maakte Sandra een trauma mee waarover ze niet graag uitweidt. Die geslotenheid kenmerkte ook haar jeugd waardoor niemand haar begreep. Nu heeft ze voor haar doen een enorme stap gezet door wel naar buiten te treden. Hulpverlening, traumabehandeling, begeleid wonen: het houdt haar in leven maar ze wil verder. Met een geldinzamelingsactie op GoFundMe probeert ze de hoge ’investeringskosten’ voor een PTSS-hulphond bij elkaar te krijgen.

Bergafwaarts
Ze lacht veel en maakt graag grapjes met haar begeleiders. Op het oog komt Sandra over als een vrolijke, gezonde jonge meid. Onderhuids loeren er echter paniekaanvallen en zelfs suïcidale neigingen. Sinds ze door het trauma haar vertrouwen in mensen verloren, ging het bergafwaarts met haar leven. Op school zakte ze terug en haar korte lontje leverde tal van botsingen op met haar hele omgeving, inclusief familie. Twee jaar geleden verliet ze dan ook haar ouderlijk huis en vanuit Zwolle belandde ze in Kampen waar ze te spreken is over het begeleid wonen.

Inzamelingsactie
Om het tij bergopwaarts te keren, kreeg ze het advies om een aanvraag in te dienen voor een hulphond die (samen met haar) getraind is in PTSS (posttraumatische stressstoornis). Op de website van GoFundMe vertelt Sandra open haar verhaal en waar het bedrag van €9.950 heengaat: pup, opleiding, certificering, reiskosten en een speciaal hesje en riem. Zelf zet ze elke cent opzij die ze kan waarbij onbedoeld haar geïsoleerd bestaan veel geld bespaart door niets te kunnen ondernemen.

Begeleiding
Een hulphond kan Sandra begeleiden in het openbare leven en zelfs een paniekaanval of erger voelen aankomen om vervolgens alarm te slaan. Sandra slaat nu zelf alarm en heeft de stoute schoenen aangetrokken om te vragen aan donateurs of ze alsjeblieft zelf verder mag proberen te gaan in het leven. Bezoek daarvoor https://GoFundMe.com/f/hulphond-om-het-leven-met-ptss-dragelijk-te-maken.


Sandra van Lierop met één van haar begeleiders (foto: Maarten van Gemert)

Afbeelding
Geen Rijkssubsidie voor gebiedsontwikkeling 'Bij de Bovenkerk' Algemeen 7 dec., 11:45
Afbeelding
Plannen voor werkschuur op plek voormalige kerk Jehova's Getuigen in het Groene Hart Algemeen 7 dec., 11:42
Afbeelding
Overijsselse Vrijwilligersprijs uitgereikt in Kampen Algemeen 7 dec., 11:39