Sinterklaas krijgt een kleurplaat bij het hoofdrustpunt aan de Julianastraat in Brunnepe
Sinterklaas krijgt een kleurplaat bij het hoofdrustpunt aan de Julianastraat in Brunnepe (foto: Maarten van Gemert)

Verbindende Sinterklaas reikt prijzen uit voor mooiste rustpunten

· leestijd 2 minuten Algemeen

(door Maarten van Gemert)

KAMPEN – Ruim op tijd hadden ambassadeurs van Sinterklaas in Kampen alle kinderen opgeroepen om rustpunten in te richten voor de Goedheiligman. Dit jaar is er geen Sinterklaashuis dus zocht hij punten om even te rusten. Veel kinderen nodigden de Sint uit met een ingekleurde poster voor het raam. De mooiste rustpunten kregen zaterdag een prijsje.

In de huidige coronacrisis was het geen haalbare kaart om een Sinterklaashuis in te richten. Daarom bedachten de drijvende krachten daarachter, Debby Klooster en Klasina van Egmond, het concept van Sintrustpunten. Dat sloeg aan en de Sint kon in de gehele gemeente Kampen terecht. Prijswinnaars waren afgelopen zaterdag welkom bij het hoofdrustpunt aan de Zwartendijk. Andere kinderen konden een bezoekje brengen aan Sinterklaas bij het hoofdrustpunt in Brunnepe.

Animo
De prijsuitreiking voor het mooiste Sintrustpunt was een week vervroegd omdat Sinterklaas bezorgd is of er een Spaanse variant van het coronavirus opduikt. Dan raakt Spanje geïsoleerd zoals Zuid-Afrika vorige week en zou hij niet meer naar huis kunnen. Hij ontving de kinderen buiten op een achterplaats aan de Julianastraat en in een prieel aan de Zwartendijk. De kou deed niets af aan het plezier en het enthousiasme van de kinderen.
Ruim honderd kinderen hadden zich aangemeld voor een bezoekje. De kleurplaat is zo’n 1800 keer verspreid, via internet en 24 scholen in Kampen. Het aantal aanmeldingen uit IJsselmuiden verraste de ambassadeurs. Uiteindelijk is Sinterklaas voor iets meer dan de helft naar tal van adressen in IJsselmuiden geweest, vergeleken met Kampen. Namens hem gingen er ook twee Pietengroepjes op pad.

Winnaars
Bij Steege’s Erf aan de Zwartendijk waren de prijswinnaars uitgenodigd. De uitbaatster van het hoofdrustpunt sprak over de Sintrustpunten als een ”heel mooi concept”. Drie familie vielen in de prijzen: fam. Tuinman uit IJsselmuiden, fam. Westerveld uit Brunnepe en fam. Dekker uit de Mandjeswaard. Op de boerderij van Joël en Alwin Dekker waren zelfs twee rustpunten ingericht, waarvan één in de stal.
Joël was helaas ziek maar zijn broertje nam verlegen de felicitaties, de kadootjes en het snoepgoed in ontvangst. De ontvangst van de prijswinnaars door Sinterklaas in het knusse buitenprieel voelde als een echte audiëntie.

Het alternatieve Sinterklaashuis bij het hoofdrustpunt in Brunnepe (foto: Maarten van Gemert)

Verbinder
Sinterklaas is een verbinder waar geen Kamper burgemeester tegenop kan. Zijn ontvangst aan de Loswal was één groot feest waarbij onderscheid tussen volwassen, kinderen en onderling wegviel. Op weg naar de Zwartendijk ging Sinterklaas met zijn Pieten even langs de Terts. Ook daar werd meteen vanachter tal van ramen gezwaaid. De Sint ging echter speciaal even langs Fleur Landsman. Zij mist veel van het Sinterklaasfeest omdat haar familie in quarantaine zit. Enthousiast zwaaide ze naar de Sint en de Pieten vanachter het keukenraam. Op het bankje voor het raam werden kadootjes en snoepgoed achtergelaten.
De rustpunten krijgen een vervolg, ongedacht of het Sinterklaashuis weer mag komen. Dan willen de ambassadeurs ook graag een hoofdrustpunt in IJsselmuiden. Gemeente Kampen is groter dan je denkt en vermoeiend voor de Sint op leeftijd om doorheen te trekken. Maar aan blijde kinderen en gastvrijheid in gemeente Kampen is geen gebrek.