Met een speedboot naar de zeehonden gaan kijken!
Met een speedboot naar de zeehonden gaan kijken! (foto: Rotary)

Kinderen vaak als herboren terug na onvergetelijk vakantiekamp op Vlieland

· leestijd 1 minuut Algemeen

(door Maarten van Gemert) 
KAMPEN – „We hebben een ander kind teruggekregen”, reageren Peter van den Bogaard en Frederique Wandelee. Hun immer drukke zoon Didier mocht afgelopen zomer op kamp in Vlieland en keerde als herboren terug. Sinds 1972 organiseert Stichting Rotary Vlielandkamp jaarlijks de vaak onvergetelijke week voor kinderen die niet met vakantie kunnen. Didier vertelt er enthousiast over.

Door allerlei omstandigheden is er soms voor kinderen geen vakantie weggelegd. Ongeveer zestig van hen kunnen alsnog op vakantie door Stichting Rotary Vlielandkamp, verspreid over twee groepen: een kamp van acht dagen op het eiland Vlieland. De kinderen komen uit het hele land en de plaatselijke Rotaryclub biedt ze het aan.

Spannend
De omstandigheden kunnen variëren van financiële nood of gezinsomstandigheden tot een kind dat overmatig druk is, zoals Didier (spreek uit: DJ). Moeder Frederique houdt niet van etiketten plakken maar kan niet om de diagnose heen van ADHS plus autisme bij Didier. Hij is altijd druk in zijn hoofd en in zijn gedrag. Om hem een keer helemaal uit zijn omgeving te halen, en ook om zijn ouders een welverdiende rust te geven, mocht Didier naar Vlieland.
De vlotte knul vond het leuk maar ook spannend. Zonder zijn ouders op vakantie en met iemand die je niet kent. Maar de voorbereiding is heel goed, vertelt vader Peter. Vooraf vindt er een ontmoeting plaats en worden er filmpjes en foto’s bekeken.

Heimwee
Didier vertelt honderduit over wat ze allemaal gedaan hebben op kamp: spelletjes, disco, krabbetjes zoeken, zwemmen, sporten, een circusworkshop, over het strand rijden en met een echte speedboot naar de zeehonden kijken op een zandbank tussen Vlieland en Terschelling. Hij heeft vriendjes gemaakt en tot grote verbazing van pappa en mamma helemaal geen heimwee gehad. Tegelijk was het een weekje rust voor Peter, Frederique en Liam zijn broertje, die achteraf heel jaloers was.
Rotary Kampen had deze keer Didier en Sylvano uitgenodigd die vorig jaar, toen het niet doorging, op de grensleeftijd van tien jaar zaten. Iemand van de lokale Rotary brengt de kinderen naar Harlingen waar met de overtocht het avontuur begint.

Contact
Tijdens de week is er geen contact tussen de kinderen en het thuisfront. Wel worden de ouders een paar keer gedurende de week geïnformeerd hoe het gaat. Een plaatselijke Rotarian blijft voortdurend als contactpersoon bereikbaar. Door de goede begeleiding met een voorspelbaar element, zag Didier er niet tegenop. Hij heeft het kamp als ”vet cool” ervaren en op school, groep 7 van de Wegwijzer, was menig klasgenootje stikjaloers.
Frederique is vol lof over de organisatie en ze gunt dit ieder kind dat door welke omstandigheden dan ook niet op vakantie kan. Ze is de Rotaryclub heel dankbaar. In de vakantieweek is Didier enorm gegroeid, zelfstandiger geworden en na de vakantie durfde hij zelfs bij de jeugdbrandweer en zich daarmee tussen de mensen te begeven. In alles zag pappa met trots zijn groei. Hij geeft wel toe dat, ofschoon Didier geen heimwee had, hij zijn zoon zeer gemist heeft. Maar naar blijkt niet voor niets.