Het maatje van Billy rouwde een dag lang naast hem
Het maatje van Billy rouwde een dag lang naast hem (videobeeld)

Billy dood door voeren in hertenkamp

· leestijd 1 minuut Algemeen

(door Maarten van Gemert) 
KAMPEN – Billy is dood. De alpaca in het hertenkamp langs de Flevoweg is overleden aan de gevolgen van voer dat over het hek is gegooid. De hertenbok overleefde het ook niet. Het hertenkamp hoort bij kinderboerderij Cantecleer en beheerder Leon van Werven kan niet vaak genoeg zeggen: „Voer de dieren niet!”

Twee weken geleden werden meerdere dieren ernstig ziek en de alpaca en de hertenbok overleefden het niet. Een geit herstelde wel na een dag. Sectie heeft als doodsoorzaak zand vastgesteld dat de dieren binnen krijgen met het gft-afval dat bezoekers en voorbijgangers ze voeren. „De dieren krijgen voldoende te eten en worden regelmatig gevoerd,” benadrukt Van Werven.

Afval als voer
„Hele bakken bami en nasi worden soms bij de dieren in het hertenkamp gegooid,” vertelt de kinderboerderijbeheerder. Nog los van eventueel plastic of ander onverteerbaar materiaal in gft-afval, kunnen ook bijvoorbeeld bepaalde kruiden in het eten dodelijk zijn. Dit keer was het het zand dat de dieren binnenkrijgen als ze van de grond langs de hekken eten. Voor nader onderzoek zouden de kadavers naar Deventer moeten maar dat gaat Van Werven te ver.
De oorzaak is duidelijk en allereerst toe te schrijven aan bezoekers en voorbijgangers die, al dan niet onwetend, denken de dieren even lekker wat brood of groente te geven. „Dat is volstrekt overbodig en onwenselijk,” kan Van Werven niet vaak genoeg zeggen. Hij filmde kort hoe het maatje van Billy een dag naast zijn overleden kameraad zat om afscheid te nemen.

Nieuw gezelschap
Alpaca’s zijn geen solistische dieren en de beheerder gaat op zoek naar een nieuw maatje voor de overgebleven alpaca. Het liefst één die elders overbodig is of gemist kan worden want Billy was nog geen half jaar geleden gekocht. Al het geld dat hieraan opgaat, gaat ten koste van activiteiten of andere zaken van kinderboerderij Cantecleer.
De gemeente geeft aan dat boa’s kunnen optreden maar wel bij heterdaad. Uitbreiding van het storten van gft-afval is al langere tijd in onderzoek bij de gemeente. Het moge duidelijk zijn dat het hertenkamp dat niet is!


Het hertenkamp vanaf de Flevoweg bezien (foto: Maarten van Gemert)