De nieuwe houten haansculptuur in het Kamper Stadspark
De nieuwe houten haansculptuur in het Kamper Stadspark (foto: Maarten van Gemert)

Er pronkt weer een haan bij kinderboerderij Cantecleer in het Kamper Stadspark

· leestijd 1 minuut Algemeen

(door Maarten van Gemert)  
KAMPEN – De haan die vroeger bij de ingang van kinderboerderij Cantecleer bezoekers verwelkomde, is teruggekeerd. Als houten standbeeld wel te verstaan, gezaagd uit een afgeschreven boom. Houtbewerkingskunstenaar Everardus Smit heeft uit de bovenzijde van een afstervende populier aan de Buitensingel een fiere cantecleer gezaagd.

De populier op de kruising van de Buitensingel met de Korteweg in het Kamper Stadspark liet al langere tijd dood hout vallen en was niet levensvatbaar meer. Daarop rees het idee om een haan te zagen uit de boom om daarmee het beeld van vroeger te herstellen.

Boomzaagkunst

Frank Klappe, wijkbeheerder Groen op de post van de gemeentewerf aan de Korteweg, herinnerde zich de houten haansculptuur die eerder direct naast de ingang van Cantecleer stond. Hij benaderde Everardus Smit die dat destijds had vervaardigd. Smit houdt zich sinds 1998 bezig met ”woodcarving”, dat ook wel boomzaag-, motorzaag- of kettingzaagkunst wordt genoemd.
Er werd een oude foto opgediept van destijds maar Smit besloot vanuit zijn eigen visie een nieuwe haan te zagen. Twee weken geleden nam Smit op een hoogwerker de motorzaag ter hand. Op Kamper Nieuws is in een videoreportage te zien hoe het zaagsel hem om de oren vliegt. Daarin vertelt Smit zelf over het hoe en waarom.

Kampioen

Boomzaagkunst is het zagen van figuren, dieren en sculpturen uit boomstammen met de motorkettingzaag. Smit begon met vogelhuisjes en lantarentjes. In 2004 begon hij met totempalen, beren, en schijven met reliëfsnijwerk.
Smit doet regelmatig mee aan wedstrijden en werd in 2005 en 2006 Nederlands kampioen. Ook won hij diverse eerste prijzen met speedcarven, het supersnel zagen van sculpturen uit ijs of hout.


De nieuwe houten haansculptuur staat tussen de gemeentewerf en de  kinderboerderij (foto: Maarten van Gemert)

Cantecleer
Het logo van de kinderboerderij verraadt de betekenis van cantecleer, een ander woord voor haan. Dit komt voort uit het bekende middeleeuwse dierenepos ’Van den vos Reynaerde’ waar de haan Cantecleer met het lijk van een door Reynaert gedode kip de koning deed besluiten de vos voor het hof te dagen.
De houten cantecleer kan nu weer zo’n zes tot acht jaar bij kinderboerderij Cantecleer pronken, vertelt voormalig kinderboerderijbeheerder Hanjo IJkhout. Bijkomend effect van de gekortwiekte populier is het voordeel dat de nieuwe bomen in de omgeving nu meer licht krijgen. Ook voor het ecoproces en de biodiversiteit is het behoud van de populier een goede zaak. Van binnenuit zal de afgetopte boom langzaamaan verrotten maar de komende jaren zullen alle voorbijgangers weer in de smiezen gehouden worden door een fiere cantecleer.