Afbeelding

Kroegbaas en eigenaar kinderboerderij zetten zich in voor organischer Kampen

· leestijd 2 minuten Algemeen

(door Nick de Vries)
KAMPEN - Fatih Sahan is bij veel uitgaansbeluste Kampenaren een bekende verschijning als eigenaar van het café dat zijn naam draagt.

Wat weinig mensen weten is dat hij zich doordeweeks bezighoudt met iets dat ver verwijderd lijkt van het drukke leven rond de toog. Samen met Hanjo IJkhout van boerderij Cantecleer zet hij zich in om het leasen van kippen mogelijk te maken. Hanjo verhuurt de kippen en Fatih maakt de hokken. Ze hebben zich hiervoor verenigd in de onlangs opgerichte Stichting Lijsternest.
Fatih wisselt zijn hectische leven in de horeca graag af met het verzorgen van zijn dieren. Achter zijn rijtjeswoning houdt hij talloze soorten, zoals duiven, kippen en kwartels. Hij wil anderen stimuleren zijn voorbeeld te volgen. ?Er zijn steeds minder mensen die dieren achter hun woning houden?, aldus de sympathieke café-eigenaar, ?maar ik denk dat iedereen het eigenlijk heel leuk zou vinden om dat toch te doen. Mensen zijn bang voor overlast, maar als je er goed mee omgaat dat er bijna niet. Tuurlijk als je een haan achter het huis hebt, en die begint te kraaien, de eerste keer wordt je daar misschien van wakker. Maar de volgende keer slaap je weer gewoon door hoor.?
Fatih kwam twee jaar geleden in contact met Hanjo van kinderboerderij Cantecleer omdat hij op zoek was naar hokken voor zijn beestjes. De twee ontdekten een gemeenschappelijke liefde voor dieren, natuur en organische materialen. Samen ontwikkelden ze een plan dat op verschillende manieren moet bijdragen aan een organischer samenleving en meer groen in de stad.

Leasekip
Allereerst haalt Hanjo IJkhout kippen weg uit de bio-industrie. ?Een kip kan wel twaalf jaar worden?, vertelt Hanjo. ?In de bio-industrie zijn ze echter al na vijf a zes jaar in erbarmelijke omstandigheden afgeschreven, omdat ze minder eieren gaan leggen. Je kunt ze dan voor een paar kwartjes kopen. Wij ?resetten' deze kippen als het ware, dat houdt in dat we ervoor zorgen dat ze zich weer als een normale kip gaan gedragen en dan verhuren we ze.?
Twee kippen leasen kost bij Cantecleer 5 euro per maand. Hiermee heeft de houder iedere dag verse eiren van kippen die leven in veel betere omstandigheden dan de gemiddelde kip van de eieren uit de supermarkt. Een ander voordeel is volgens Fatih en Hanjo dat al het tuin-en groenteafval aan de kip gegeven kan worden. Twee kippen eten algauw 100 kilo afval op. Dit hoeft niet afgevoerd te worden. Dat scheelt in de kosten en is een veel meer organische oplossing.

Lijsternest
Kippen hebben natuurlijk ook een dak boven hun hoofd nodig. Op dat punt speelt Fatih een belangrijke rol. Onder de vlag van de stichting bouwt hij kippenhokken van afgeschreven hout. Dat kan van alles zijn zoals van pallets, zwerfhout of steigerhout. Het hout krijgt bij Fatih een tweede kans. ?Dat is organischer?, vertelt hij, ?en bovendien is het hout beter dan nieuw hout. Het hout heeft al tijden in weer en wind gelegen en is dus veel minder weersgevoelig en zal niet gauw gaan werken.?
De Stichting Lijsternest bouwt niet alleen kippenhokken, maar ook konijnenhokken, meubels, en bijvoorbeeld bloembakken van zwerfhout. Deze meubels worden bovendien gemaakt in samenwerking met jongeren die een afstand hebben tot de arbeidsmarkt. Bij Lijsternest krijgen zij een werkplek om onder begeleiding de meubels te maken.
De stichting wilde komende maanden steeds nadrukkelijker op de voorgrond wil treden. Fatih: ?We breiden langzaam het aantal medewerkers uit en we geven informatie op scholen, plaatsen af en toe geveltuintjes in de binnenstad en tijdens Full Color gaven we informatie. Stapsgewijs hopen we zo bij te dragen aan een meer organische wereld.?

Afbeelding
Ouderenzorg IJsselheem met aandacht: Roland over zijn keuze voor ouderengeneeskunde Partnerbijdrages 28 mei, 13:36
Buurten komen samen om hun eigen omgeving met elkaar te vergroenen, goed voor mens en dier!
Groene Loper Kampen deelt plantpakketten uit Partnerbijdrages 28 mei, 13:23
Afbeelding
Gratis donuts eten op Nationale Donutdag Algemeen 28 mei, 12:29