Lampions rondom een hart als de Lichtjes van Kampen
Lampions rondom een hart als de Lichtjes van Kampen (foto: Debby Klooster)

Dierbare overledenen waardig herdacht bij ’Lichtjes van Kampen’

· leestijd 1 minuut Algemeen

(door Maarten van Gemert)
KAMPEN – Achter gesloten deuren maar op internet (nog steeds) te bekijken, zijn de laatste maandag van het afgelopen jaar week in de Buitenkerk dierbare overleden herdacht. Die gelegenheid werd voor menigeen in de kiem gesmoord door de voortdurende coronacrisis. De wisselende coronamaatregelen noopten tot een online viering van ’Lichtjes van Kampen’. Doch dat deed niets af aan de waardigheid en de ontroerende momenten.

Lichtbollen
Rondom een groot hart in de Buitenkerk waren lampions verzameld als lichtbollen. Elk lichtje was voorzien van een naamkaartje. In de voorafgaande weken hadden Kampenaren een lichtbol kunnen reserveren voor een overleden naaste. Oorspronkelijk was het de bedoeling dat ze die zelf in de Buitenkerk neer konden zetten maar dat werd op het laatste moment door nieuwe maatregelen verhinderd.
De namen werden voorgelezen zoals met Gedachteniszondag en Allerzielen in kerken gebruikelijk is. Kirsten Slot leidde de viering in en haar man Kees sprak later het gedicht ’Er brandt een kaarsje’ uit. Broer en zus Gerben en Janet Schouten verzorgden met ’Mag ik dan bij jou?’ een muzikaal intermezzo met Paul de Vroome achter de piano en Inge Margriet van Dijk op de viool.

Herinneringen
Twee personen waren toch nog uitgenodigd voor de viering om hun verhaal te doen. In aanloop naar ’Lichtjes van Kampen’ hadden initiatiefnemers Debby Klooster en Anneke Broekhuizen heftige verhalen langs zien komen maar ook mooie herinneringen. Aan de reacties merkten Klooster en Broekhuizen dat de behoefte groot was en op alle fronten van waarde voor iedereen.
Zo konden mensen toch nog op een goede manier afscheid nemen van hun overleden dierbaren als coronarestricties dit verhinderd hadden.
De Buitenkerk was sfeervol aangelicht en RTV IJsselmond heeft het geheel gefilmd. De viering is nog terug te kijken en mee te beleven via onder andere de websites van RTV IJsselmond en Kamper Nieuws.

Traditie
Mocht het initiatief dit jaar herhaald worden, kan er een nieuwe traditie ontstaan, zoals Joris’ kerstboom voor velen is geworden. Aan dit programma van KRO-NCRV hebben Klooster en Broekhuizen het idee ontleend. Twee jaar geleden wilden ze een vergelijkbaar initiatief opzetten tijdens Kerst in Oud Kampen. Dat ging toen niet door evenmin als afgelopen jaar.
Na tips en suggesties ontstond ’Lichtjes voor Kampen’, des te meer van toepassing in de aanhoudende crisisdagen. Via het Heropeningsfonds werkte en dacht de gemeente mee. Zo is de mogelijkheid geschapen om met ’Lichtjes in Kampen’ tegen de verdrukking in op een waardige manier even bij persoonlijke verliezen van de afgelopen twee jaar stil te staan. Alleen en toch samen.


Muzikaal intermezzo (foto: Debby Klooster)