Afbeelding

Vogelgriep Kamperveen zeer waarschijnlijk gevreesde H5N8-variant

· leestijd 2 minuten Algemeen

(door Gerard Meijeringh)
KAMPEN - De vogelgriep die heerst in Kamperveen is zeer waarschijnlijk de zeer besmettelijke H5NK-variant. Dat heeft Douwe van der Werf van de GGD IJsselland vrijdagavond bekendgemaakt tijdens de informatieavond voor bewoners van Kamperveen in omgeving in het stadhuis. Eerder werd bekend dat ook in Ter Aar deze variant is aangetroffen, evenals in Hekendorp.

De avond was bedoeld om de bevolking in Kamperveen en omstreken te informeren en een hart onder de riem te steken. De aanwezigen werden ingelicht door burgemeester Bort Koelewijn, Douwe van der Werf (GGD IJsselland), Haddon Voortman van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) en dierenarts Paul Leys van de NVWA.

Van der Werf stelde de aanwezigen gerust dat de vogelgriep in Kamperveen niet de H7N9-variant is die in China mensenlevens heeft gekost. "Aan zeker grenzende waarschijnlijkheid gaat het om de zeer besmettelijke H5N8-variant." Volgens Van der Werf is het voor mensen niet gevaarlijk. "Er gebeurt meestal niets. In Hekendorp heeft één persoon een rood oog opgelopen. Toen is al gebleken dat mensen die in Hekendorp in de desbetreffende stal zijn geweest niet ziek zijn geworden. En dus is de vogelgriep ook niet gevaarlijk voor omwonenden van de getroffen bedrijven."

Daarmee werd een punt van onveiligheid weggenomen bij de bezoekers. Veel inwoners van Kamperveen maken zich zorgen. Onder andere over het vervoersverbod dat van kracht is. Hoe zit het met brengen en halen van voer? Kan de melk gewoon worden opgehaald? En hoe lang blijft de Leidijk afgesloten? Burgemeester Koelewijn beloofde dat hij alles gaat kortsluiten met de politiechef. De Leidijk blijft afgesloten tot de ruimingen zijn voltooid. De verwachting is dat dat zaterdagavond om twaalf uur zal zijn. En worden alle veiligheidsvoorschriften bij het ruimen van de kippen in acht genomen? Bij de MKZ-crisis in 2001 was dat volgens sommige boeren niet altijd het geval en dat zorgt voor argwaan. Ook bij de recente ruimingen zou alles niet zijn gegaan zoals het hoort. Een boer constateerde nonchalant gedrag. "Er is gekozen voor ruimen in plaats van enten. Doe het dan met respect naar de beesten en naar de mensen toe." Ook werd gevraagd om meer respect van bedrijven die worden ingehuurd.

Op de vraag hoe het virus in Kamperveen is gekomen, bleef het antwoord uit. Veel beschuldigende vingers wijzen naar wilde vogels, maar het bewijs hiervoor ontbreekt vooralsnog.

De informatieavond werd in ieder geval gewaardeerd door de bezoekers. "Het was een goede avond", aldus Jan Feijn, die een melkveebedrijf heeft aan de Leidijk. "Dat ruimen gaat je niet in de koude kleren zitten. We hebben het meegemaakt met de MKZ-crisis in 2001 en nu is het weer opgestart. Dat doet je wel wat. Je ziet alles langs komen. Of er nog meer kan gebeuren? Morgenavond zijn alle schuren leeg. Dan kan er niets meer gebeuren."
vindt het apart dat bij pluimveevermeerderingsbedrijf Kamminga, waar de eerste uitbraak in Kamperveen was van vogelgriep, in het ene gedeelte de dieren wel werden getroffen door vogelgriep en in de andere schuur niet. "Dat is een apart fenomeen", aldus Feijn, die vervolgens hardop filosofeerde over de stelling dat wilde vogels de vogelgriep in Kamperveen zouden hebben gebracht. "Het stikt hier wel van de ganzen en de reigers en de kippen hebben binnen weinig weerstand. Maar de kippenstallen zitten wel dicht. Dan moet het misschien via vogelpoep zijn overgebracht."

Ook Helmich van 't Oever was te spreken over de informatieavond. "Dit is goed. We kunnen van elkaar leren. Wij spuwen het gal en zij doen er wat mee." Hij blijft een tegenstander van het ruimen van dieren en ziet het somber in als het virus bij wilde vogels weg komt. "Maar de stallen zitten dicht. Ik snap het ook niet." Van 't Oever was in de 2001 bij de MKZ-crisis een van de gedupeerde boeren, waarvan vee werd geruimd. Hij wilde, gevormd door deze ervaringen, zelf ervaren of de communicatie richting de getroffen boeren goed verliep en deze pluimveehouders een steun in de rug geven.

 

 

Afbeelding
Topband The Blue Grass Boogieman (Tim Knol, Douwe Bob) live in Café The Moonshiners Horeca Kampen 3 mei, 21:30
Afbeelding
Bandjesavond binnenstad Kampen: extra Hemelvaartseditie 2024 Horeca Kampen 3 mei, 16:33
Afbeelding
Nieuwe menukaart van De Bastaard met nieuwe gerechten, klassiekers en oude bekenden Horeca Kampen 3 mei, 16:22