Afbeelding

Sirene die zweeg bij brand schroothandel was al stuk

· leestijd 2 minuten Algemeen

(door Michiel Satink)
KAMPEN ? Een van de twee sirenes die tijdens de brand bij schroothandel Regelink dienst weigerde, was al stuk. Deze zou al voor de brand gerepareerd worden, meldt de gemeente Kampen. Mogelijk deze of komende week gaat dat alsnog gebeuren.

In een cirkel van 300 meter rond de brand werden de mensen die zich in dit gebied verbleven gewaarschuwd door twee sirenes af te laten gaan. Een zogeheten waspaal weigerde dienst. Veel inwoners gaven daarom tijdens de bijeenkomst een dag na de brand aan dat ze geen sirene gehoord hadden of zelfs niet eens op de hoogte waren wat zich op kleine afstand van hun huis afspeelde. De brandweer is nog bezig met het onderzoek naar de grote brand. Ook de manier waarop de brand bestreden werd, wordt geëvalueerd. De gemeente wilde hierover nog niets kwijt. Ook over de oorzaak van de brand kon of wilde de gemeente nog geen informatie prijs geven. Tijdens de informatiebijeenkomst een dag na de brand meldden inwoners dat het vroeg in de ochtend hevig onweerde boven Kampen. De eigenaar van de schroothandel zelf deelde de dag ervoor al mee dat hij vermoedde dat een blikseminslag de brand veroorzaakte.

De brand wierp ook bij de provinciale PvdA-fractie de nodige vragen op. Bij deze brand is het luchtalarm geactiveerd en zijn omwonenden mogelijk blootgesteld aan schadelijke stoffen. Er zijn de afgelopen jaren meer situaties geweest waar bij een inzamelaar, bewerker of verwerker van afvalstoffen brand is uitgebroken, ook in Overijssel, aldus de Statenfractie. ?In Haaksbergen en het Gelderse Wilp zijn recent ook branden geweest bij afvalverwerkers. Het is dus geen typisch Overijssels probleem?, geeft Statenlid Patricia Wiebenga aan. Na de brand in Haaksbergen werd onderzoek gedaan door de politie. ?Daar hebben we nooit meer iets van vernomen.? Wat is de achtergrond van deze branden, vraagt Wiebenga zich af. ?Als je dat weet, kun je daar actie op ondernemen. Was het overmacht??

Wiebenga wil onder meer weten wat in het bluswater heeft gezeten. ?Bij andere branden speelde daar de nodige problemen. Was het voldoende voorradig, wat blijft er aan stoffen achter na het bluswerk?? Op haar vragen aan het college van Gedeputeerde Staten heeft ze nog geen antwoord. Op de vraag over het bluswater heeft de gemeente Kampen wel een antwoord. ?Het RIVM heeft onderzoek gedaan naar het bluswater. Hieruit zijn geen bijzonderheden naar voren gekomen?, aldus de gemeente.

De schroothandel had en heeft overigens een geldige vergunning die op 2 oktober vorig jaar voor onbepaalde tijd door de provincie is verleend. Het gaat in deze omgevingsvergunning om de opslag van 10.000 ton schroot met inbegrip van autowrakken. In het Regionaal Risicobeeld IJsseldelta 2014 ? met daarin alle grote bedrijven en de risico's die daar spelen ? staat Regelink overigens genoemd als opslagplaats voor consumentenvuurwerk. Dat blijkt niet het geval te zijn, meldt een woordvoerder van de gemeente. ?Dat betreft een andere locatie van dezelfde eigenaar.? Waarom het dan toch zo in het regionaal risicobeeld staat, is onbekend.