Afbeelding

Van Kruidenierszaak met klompen tot leverancier van melkrobots

· leestijd 2 minuten Algemeen

(door Nick de Vries)
KAMPEN - Mechanisatiebedrijf Van der Weerd viert op 24 november haar 125-jarige bestaan. Reden voor het Kamper bedrijf om geintereseerden een kijkje achter de schermen te gunnen. Als stichter Ruth van der Weerd, die eind 19e eeuw een winkeltje in de Dorpsstraat begon, anno 2014 zou kunnen zien wat van zijn bedrijf terecht gekomen is, zou hij zijn ogen niet geloven. Het kleine kruidenierswinkeltje dat ook klompen leverde aan boeren is veranderd in een grootschalige supermarkt voor agrariërs. Een supermarkt die zelfs robots levert die eigenhandig koeien kunnen melken.

Van der Weerd is tegenwoordig gevestigd in een groot industriecomplex met metershoge, en onlangs volledig gemoderniseerde, hallen waar allerhande reparaties aan landbouwvoertuigen uitgevoerd kunnen worden. Het tweetal is de vierde generatie van de familie van Der Weerd die het bedrijf door de alsmaar veranderende markt voor agrariërs probeert te loodsen. ?Onze familie heeft in feite alle grote veranderingen van het boerenleven meegemaakt. Van de industriële revolutie tot nu. Om te kunnen overleven hebben we altijd de markt altijd strak in de gaten moeten houden, zodat we op tijd konden veranderen.?
Dat inzicht had Pachtboer Ruth van der Weerd al, toen hij in 1889 van Kampereiland naar de Dorpstraat in Kampen vertrok om een kruidenierswinkeltje te beginnen. Hier besloot hij klompen te gaan maken en dat sloeg aan. In 1930 sprong hij in op de nieuwste techniek en was hij een van de eerste Nederlandse klompenmakers die met een machine werkte. Toen dit minder ging, begon hij te venten langs boerenbedrijven met producten die agrariërs konden gebruiken. De familie van Der Weerd wist iedere keer op het juiste moment over te stappen.
In de jaren vijftig leidde zijn zoon Jan-Willem van der Weerd het bedrijf. Hij sprong in op de mechanisatiegolf en begon melkmachines en hooikanonnen te verkopen. In die dagen zat het bedrijf aan de Sint Nicolaasdijk, vanwaar later ook tractoren en andere landbouwmachines verkocht werden. In 2010 namen Jan-Willem en Willem van der Weerd het bedrijf over van Evert van de Weerd. Deze vierde generatie heeft zich ook weer aangepast en zit nu volop in de robotisering van de veehouderij.
?Er is de afgelopen jaren veel veranderd. Zo leveren we nu voerrobots die op gezette tijden zelf de dieren gaan voeren. Daarnaast zijn de melkrobots in opkomst. Een installatie waar de koe zelf inloopt. Vervolgens wordt het uier automatisch aangekoppeld en begint het apparaat te melken.?
Om de klanten ook in de toekomst van de juiste service te kunnen blijven voorzien, is er afgelopen periode gewerkt aan de bouw van compleet nieuwe, moderne werkplaatsen.
Wie benieuwd is naar het resultaat van de verbouwing van Van der Weerd, of hen wil feliciteren met het 125-jarig bestaan, kan terecht op vrijdag 21 november van 11.00 tot 22.00 uur en op zaterdag 22 november van 10.00 tot 16.00 uur aan de Reigerweg 18 in Kampen. Ook voor de kinderen wordt iets leuks geregeld.