De pizzeria is omgebouwd tot knusse ontmoetingsruimte
De pizzeria is omgebouwd tot knusse ontmoetingsruimte (foto: Maarten van Gemert)

Inloophuis ‘De Haven’ biedt naast Repair Café tal van activiteiten en ontmoeting

· leestijd 1 minuut Algemeen

(door Maarten van Gemert) 
KAMPEN – Kort voor de zomer gingen de deuren weer open van de pizzeria aan het Van Heutszplein op de hoek met de Schapensteeg. Geheel getransformeerd echter tot ontmoetingsruimte. Als inloophuis van de Poortkerk biedt het pand nu geestelijk voedsel. Naast een scala aan laagdrempelige activiteiten is er ook één keer per maand het Repair Café te vinden.

Altijd maar evangeliseren op straat is niet zo comfortabel. Daarom leefde bij leden van de Gereformeerde Gemeente in Kampen al langer de wens voor een onderkomen in de stad.
Allereerst wil De Haven een laagdrempelige ontmoetingsplek zijn met uiteenlopende activiteiten.

Uitnodigend
Na een flinke verbouwing hoopte De Haven ruim een jaar geleden rond de Kerst open te gaan. Coronamaatregelen noopten dat uit te stellen tot Pinksteren. De metamorfose van Del Porto naar De Haven (feitelijk een vertaling) resulteerde in een lichte, open ruimte. Met een deel van de oude muur fraai zichtbaar gehouden zoals een pand grenzend aan de historische Kamper binnenstad betaamt.
„Een centrale locatie,” vertelt Eric Kodde, „maar ook niet onnodig veel in het zicht voor hen die aarzelend binnenstappen.” Kodde is één van de initiatiefnemers vanuit de Poortkerk aan de 2e Ebbingestraat.
Nadat de kerkenraad en de evangelisatiecommissie zich achter het plan hadden geschaard, kwam het pand vrij dat geschikt werd bevonden. Toen werd er doorgepakt. In totaal zijn er nu tientallen vrijwilligers bij betrokken, van gebouwbeheer tot communicatie.


Het Repair Café vindt één keer per maand plaats in De Haven (foto: Maarten van Gemert)

Diaconaal
Er zijn veel activiteiten geconcentreerd in De Haven. Op vrijdag is er tweewekelijks een lunch en elke zondagmiddag ontmoeting. Het Repair Café vindt één keer per maand plaats in De Haven en blijft daarnaast ook, zoals nu gebruikelijk, bij de Kringloopwinkel.
De tienerclub komt samen in de Haven en de kinderclub blijft gebruik maken van het gebouw van Caecilia aan de Noordweg, zoals het al veertig jaar doet. Studenten kunnen zich op dinsdag en donderdag aanmelden voor een werkplek.
De Haven richt zich op een warm welkom en een goed gesprek. Op gezette tijden wordt er gemusiceerd en de Bijbel gelezen. De agenda staat regelmatig in de Brug en is te lezen op Facebook  en de website dehavenkampen.nl.
Voor de Poortkerk speelt ook een diaconaal aspect mee bij De Haven, waarbij bijvoorbeeld gedacht kan worden aan portemonnee en eenzaamheid.
„De kerkelijke gemeente wil haar rijkdom delen met Kampen,” aldus Kodde die daarmee doelt op ”het omzien van God naar onze verloren en gebroken wereld”. De Haven gaat daarentegen voor reparatie en verbinding.

Afbeelding
Column Ondernemen in Kampen: Niets is wat het lijkt! Ondernemen in Kampen 4 uur geleden
Afbeelding
'Unieke Thoolse en Urker klanken in Kampen'. Zangmiddag met mannenkoren en ensemble in Bovenkerk. Ingezonden 7 uur geleden
Afbeelding
Toerustingsavond voor Chr. jeugd- en jongerenwerkers Ingezonden 20 uur geleden