Afbeelding

OM wil werkstraf voor ontucht met leerlinge

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE/KAMPEN (JPZ)? Tegen een voormalig leraar van het Ichthus College in Kampen is dinsdag 240 uur werkstraf en een voorwaardelijke celstraf van 5 maanden geëist voor het plegen van ontucht met een 14-jarige leerlinge. De verdachte ontkende dinsdag in de strafzaak echter dat hij het meisje heeft aangeraakt.

Van S. was leraar Mens & Maatschappij op het Ichthus College in Kampen. Hij stond bekend als joviale leraar, maar streng als het moest, omschreef hij zijn functioneren. Een 14-jarige leerlinge zocht in november 2012 zijn hulp in een conflict met een medeleerling. Hij was niet haar mentor, maar ze zocht toch hem op. Daarna ontstond er via e-mail nader contact. Tussen het tweetal was intensief sms- en mailverkeer die seksueel getint was, bekende G. van S. Uit het dossier blijkt dat hij bij haar aandrong op het sturen van naaktfoto's. Uiteindelijk gaf ze toe. Hij stuurde haar foto's van zijn ontblote onderlijf. Het waren de ouders van de leerlinge die eind 2012, vlak voor de Kerstdagen, het berichtenverkeer op haar telefoon ontdekten. De 53-jarige Van S. bekende het versturen van de berichten en van naaktfoto's. De ouders en de school deden aangifte. Begin 2013 ontsloeg de school de leraar.

Volgens de aangeefster zat hij op school ook aan haar borsten en billen. Ook vriendinnen van haar op school bevestigden dit. Eén beschreef een voorval op school waarbij de leerlinge op haar rug op een tafel lag en de leraar zich over haar boog. Hij zou toen aan haar borsten en billen gezeten hebben. Volgens de oud-leraar was dat allemaal fantasie. Hij wijdde het gebeuren aan een stoornis waarvoor hij hulp heeft gezocht bij een psycholoog. ?Ik heb nooit een van mijn leerlingen op die manier aangeraakt.'' En dan was er nog een incident in een deuropening op school. De leerlinge zou niet opzij gegaan zijn, waarna de leraar haar beetpakte. Van S. zei haar slechts opzij geduwd te hebben. Volgens de officier van justitie had de verdachte beter moeten weten. Hij hield het contact overeind, ook terwijl hij zelf beter wist. Zo omschreef hij in een whatsapp aan haar dat hij een bericht over een pedofiel had gelezen. In de whatsapp-berichten werd ook gesproken over de voorvallen op school en dat hij het fijn had gevonden haar aangeraakt te hebben. Fantasie, zei Van S. daarover.

Zijn raadsman vroeg om vrijspraak voor de ontucht op school. Het paste in de fantasieverhalen die hij haar stuurde. Bovendien zouden de getuigen elkaar mogelijk beïnvloed hebben.
Vonnis op 25 november.