Opinie Mister M: Alarm komt op stoom

· leestijd 2 minuten Algemeen

Brand! Brand! Of toch niet? De techniek van tegenwoordig staat voor niets. Evenals de techniek van brandmelders. Maar soms melden zij ook niets. Een brand die er niet is. Op het Haatland was er wel degelijk brand. Maar werd er aanvankelijk niets gemeld door het bedrijf. Later werd er niets gemeld door de gemeente. Hoe verwarrend kunnen we het maken.

Het terugdringen van valse automatische brandmeldingen komt op stoom. In het landelijk project STOOM. De gemeentes in onze regio IJsselland sluiten zich hierbij aan. De onechte of ongewenste brandmeldingen rijzen de pan uit en laten zich niet zomaar blussen. Brandweer Nederland kwam op het lumineuze idee om eerst te bellen. Als een automatische brandmelder alarm slaat, wordt dat eerst geverifieerd. De meldkamer zoekt van mens tot mens contact met bedrijf of instelling. De tijd die hiermee verloren gaat is verwaarloosbaar. Een brandweermens (m/v) kan in de haast ook even struikelen of diens pak verkeerd om aantrekken. Maar liefst 95% van de loze meldingen kan teruggedrongen worden. Dat rekenen we graag meteen om in geld natuurlijk. Wel verliest de brandweer zo veel oefening.

Volop oefening kregen brandweer en andere instanties met de grote brand bij schroothandel Regelink. De gemeente stond snel klaar met haar woordje, gevolgd door de Veiligheidsregio en de social media. Deze veelvoud aan partijen werd te lastig voor een gecoördineerde communicatie. Men had zich beter kunnen beperken tot het blussen van de brand. Maar we laten ons tegenwoordig graag angst aanjagen. Zelfs de sirenes werden uit de kast gehaald. Sommige weigerden echter en bleken niet afgestoft te zijn. Gebeurt dat niet elke eerste maandag van de maand? Schrik en verwarring alom. Te meer voor diegenen die een oorlog verwachtten! Doch sinds 1993 wordt ook bij rampen het luchtalarm ingezet. Bij gebrek aan oorlogsdreiging door het blussen van de Koude Oorlog.

In het ter woord staan van de pers fronste een goede luisteraar de wenkbrauwen. Voor de camera gaf onze burgervader aan dat de mensen in Kampen buiten het risicogebied frank en vrij konden rondlopen, spelen en?. dartelen! Alles wat men hier gewend is, zo sprak ons opperhoofd. Wellicht had u zich dat niet gerealiseerd maar zo vrolijk gaat het eraan toe in ons Kampen. Daarmee liet onze Bort blijken waarin hij excelleert, namelijk in de rol van PR-man. Besturen wordt overgelaten aan de raad en de ambtenaren, die elkaar als kinderen wegpesten op het stadhuis. Fikkie stoken is soms ook een favoriet kinderspel. Maar dat was niet de oorzaak bij Regelink. Wie steekt er metaal in de fik? De bliksem! De natuur wijst ons de plaats in weerwil van al ons technisch vernuft. Zo zijn we ook niet opgewassen tegen een bejaarde in het tehuis die het kind in zich boven laat komen. Sluiks om zich heen kijkend sluipt 'ie de gang op om even stiekem een sigaartje te roken. Ook een natuur die zich niet laat bedwingen. Alarm en stoom alom.

Mister M

Contact: Krabbels@MrM.nl
Of (archief in eigen beheer):
http://www.Facebook.com/gekrabbel

Afbeelding
Gemeentelijk optreden bij ontrechting en rechtsherstel Joodse inwoners onderzocht Algemeen 12 uur geleden
Bernard van den Belt en Esther Dekker verwelkomen de leescoördinatoren van Bibliotheek op school
Feest bij bibliotheek èn basisscholen met tien jaar 'Bibliotheek op school' Algemeen 13 uur geleden
Afbeelding
Gemeentelijk optreden bij ontrechting en rechtsherstel Joodse inwoners onderzocht (5 foto's) 5 foto's instagram 14 uur geleden