Afbeelding

Betrokkenen brand schroothandel kraken communicatie gemeente

· leestijd 3 minuten Algemeen

KAMPEN ? Hoe kon het gebeuren dat de sirene aan de Dieselstraat, uitgerekend in de nabije omgeving van de brand, niet afging? Had de Installatieweg niet gewoon ontruimd moeten worden? En had de communicatie van de gemeente niet veel eenduidiger gemoeten, met name ook richting de scholen in het gebied?

Deze en andere vragen leven sterk onder ondernemers en bewoners van industrieterrein Haatland waar vanaf woensdagmorgen een grote brand woedde bij Regelink Schroothandel waarbij werd opgeschaald naar GRIP 3 (bedreiging van het welzijn van een grote groep binnen de gemeente red.) en blauwzuurgas vrijkwam. Velen gaven gehoor aan de per post verzonden uitnodiging van de gemeente om een bijeenkomst een dag later (donderdag) in het stadhuis bij te wonen.

?Eng goedje'

Verbazing was er onder andere ook over het feit dat verkeersregelaars die mensen tegenhielden in het gebied geen mondkapje droegen. Want de concentratie blauwzuurgas in de lucht ? ook daarover ontstond al vroeg een misverstand, was het nu wel of niet vrijgekomen door de brand? ? mocht dan ?slechts' licht verhoogd zijn, dat het slecht is voor je gezondheid, is wel zeker. ?Ik maak het niet kleiner dan het is, het is een eng goedje waaraan je bij een te hoge concentratie doodgaat?, sprak hoofd Johan Blom van de GOHR.
Van een levensbedreigende situatie was volgens hem niettemin geenszins sprake. ?Wel kun je sowieso maar beter wegwezen als het vrijkomt. Op het moment dat je weer frisse lucht inademt, verdwijnen klachten als misselijkheid, hoofdpijn en tranende ogen vanzelf en houd je er verder niets aan over.? Met name mensen met een aandoening als COPD hebben kunnen er wel veel hinder van ondervinden. Een persoon is thuis onderzocht, een ander in het ziekenhuis. Laatstgenoemde kon na twee uur weer vertrekken.

Sirene
Dat de sirene aan de Dieselstraat dienst weigerde (de andere in het ?effectgebied' ging wel af) was iets dat burgemeester Bort Koelewijn donderdagmorgen nog onbekend was. Het hoe en waarom moet worden uitgezocht. De burgemeester zei toe de input van de aanwezigen te gebruiken bij een evaluatie.

Ondernemers, onderwijsmensen en bewoners gaven met woorden van gelijke strekking aan dat in elk geval de communicatie beter moet. Zelfs als je niet weet of er giftige stoffen de atmosfeer ingaan, moet je blijven communiceren vond een van hen. ?Twitter als gemeente om het kwartier. En als de uitslag van de meting nog niet bekend is, geef dat dan aan. Dat is beter dan helemaal niets zeggen.?

Meting
Over die meting zelf was woensdag veel te doen. Waar een woordvoerder van de veiligheidsregio het er op hield dat er geen blauwzuurgas-concentraties waren, wist burgemeester Bort Koelewijn later te melden van wel. Brandweercommandant Arjan Schepers: ?De woordvoerder zei dat toen de metingen nog bezig waren. Neem van mij aan dat hij niet met een prettig gevoel aan het werk is op dit moment.? Koelewijn benadrukte dat een verklaring van de gemeente op zich liet wachten omdat je alleen iets kunt zeggen als je het zeker weet. ?Je moet met gezag spreken.?

Scholen
Dit om paniek te voorkomen. Uiteindelijk ontstond er wel chaos, onder andere op de scholen. Wat doe je: houd je de kinderen binnen of stuur je ze naar huis? En als er een ouder met een auto voor de deur staat, dan stuur je die toch niet weg?

Tegenstrijdig
Anderen waren benieuwd waarom men niet de deuren is langsgegaan om bedrijven en bewoners persoonlijk te adviseren ramen en deuren gesloten te houden en de ventilatie uit te zetten. Nu moest men dat via de sociale media en ?rampenzender' RTV Oost vernemen. Eerstgenoemde bron bleek een poel van tegenstrijdige informatie.

Aansprakelijkheid
Menig ondernemer die besloot zijn of haar zaak dicht te doen dan wel activiteiten te staken, heeft daar financieel aan geleden. ?Wie is daarvoor verantwoordelijk?' luidde een prangende vraag. ?De gemeente in elk geval niet?, benadrukte Koelewijn. ?Wij leven nu eenmaal in een maatschappij waar risico's zijn. Wanneer u straks in uw auto stapt is dat ook zo.? Gedupeerden kunnen een claim neerleggen bij hun verzekering en die kan dan al dan niet verhaal halen bij de verzekering van Regelink. De ondernemer heeft in elk geval een vergunning om daar te zitten. Een gegeven dat bij menigeen wel vraagtekens oproept. Henk Lokhorst van het gelijknamige autobedrijf vindt dat een bedrijf waar als gevolg van een brand giftige stoffen kunnen ontsnappen bij voorkeur niet dicht bij detailhandel en woonhuizen moet zitten. "Ik ben er al jarenlang voorstander van dat soortgelijke bedrijven bij elkaar moeten zitten. Zet autobedrijven bij autobedrijven en transport bij transport om maar een paar voorbeelden te noemen."

Eigenaar Harry Regelink zelf was niet aanwezig tijdens de bijeenkomst, maar volgens een van de inspreeksters zou ook dit debet kunnen zijn ?aan gebrekkige communicatie'. In plaats van dat de uitnodiging persoonlijk is overhandigd werd die verstuurd per post ?en ja de brievenbus leeg je vaak pas later op de dag'.

Broederkerk
Regiobijeenkomst van stichting 'Kom over en help' Algemeen 11 uur geleden
Wethouder Richard Boddeus neemt de handtekeningen in ontvangst
Actiegroep Muziekpad bestendigt protest met honderden handtekeningen Algemeen 19 uur geleden
Een eigen moestuin; Alex oefende er in Kampen al mee, maar straks heeft hij een immense moestuin voor eigen biologische teelt (foto: Attest Communicatie)
Freelancer De Brug vertrekt naar Bulgarije (8): Natuurlijk wil ik ook een eigen moestuin Algemeen 27 mrt, 15:57
Andries Heidema
Provinciale Staten wil verder met Commissaris van de Koning Andries Heidema Algemeen 27 mrt, 15:41
Het pronkstuk van Hanneke Peters, aldus zoon en dochter Frank en Dorien Peters.
Hanneke Peters exposeert postuum in Margaretha (5 foto's) Algemeen 27 mrt, 11:22
Afbeelding
>>Video<< Beschilderde balklagen uit 17e eeuw ontdekt in rijksmonument Vloeddijk Algemeen 27 mrt, 11:05