GroenLinks: stemverklaring doet recht aan nieuwe rol raad

· leestijd 1 minuut Algemeen

(door Christiaan Schutte)
KAMPEN ? Het is geen nee tegen het uitvoeringsprogramma 2014 ? 2018. Wel een nee tegen twee onderdelen ervan. De stemverklaring die GroenLinks donderdag indient tijdens de raadsvergadering is kritisch op het plan Reeve alsook de manier waarop de decentralisatie van de zorg wordt ondervangen.

Aangaande dat laatste vindt de partij een bezuiniging van dertig procent teveel. ?Het kan wat ons betreft niet zo zijn dat het geld straks op is en onderdelen als huishoudelijke hulp en vervoer worden geschrapt?, zegt fractievoorzitter Nieke Jansen van GroenLinks. ?Wij zijn overigens zeker niet sceptisch. Zonder twijfel valt er een slag te maken in de zorg door efficiënter te werken. In onze ogen mag dat alleen nergens ten koste gaan van de kwaliteit en om dat voor te zijn moet je geld reserveren en een buffer aanleggen.?
Per 1 januari draagt het Rijk zorgtaken over aan de gemeenten die dat (deels) op een eigen manier aanpakken. In Kampen beoogt het Kamper Kompas veel keuzevrijheid neer te leggen bij zij die zorg nodig hebben. Het concept op zich spreekt Jansen aan. ?Het Kamper Kompas biedt mensen vrijheid en daar zijn we blij mee.?

De politica vindt dat de stemverklaring ? waarvan de exacte inhoud donderdag bekend wordt gemaakt ? recht doet aan de nieuwe rol die de raad en met name ook de oppositie is toegedicht. Het collegeakkoord is aanmerklelijk losser van opzet dan het vorige. Dit houdt volgens Jansen in dat je als oppositiepartij de verplichting hebt om van die ruimte gebruik te maken waar dat bijdraagt aan de profilering van je partij. ?In het akkoord zitten punten van alle partijen. Dat betekent echter niet in dat je als raadsleden elkaars hand vasthoudt en samen met zijn 31en over de finish gaat. Onze kiezers hebben op GroenLinks gestemd om een aantal redenen en dat willen ze terugzien.? Tegelijkertijd zitten er veel aspecten in het uitvoeringsprogramma waar de partij het mee eens is. Vandaar dat ze geen nee zegt, maar op twee onderdelen een uitzondering maakt.
Een van de zaken waarop GroenLinks verder blijft hameren is duurzaamheid. De partij dient een motie in die de gemeente opdraagt om aan de slag te gaan met LED-verlichting. Jansen: ?Werken aan duurzaamheid wordt wel benoemd in het akkoord, maar nergens staat wat daar mee wordt bedoeld.? LED-verlichting is wat betreft GroenLinks heel concreet. Het bespaart geld en het is beter voor het milieu.