Raadspraat Henk Prinsen, GBK: Durf nee te zeggen?

· leestijd 2 minuten Algemeen

Even voorstellen
Ondernemer en woonachtig in IJsselmuiden. Geboren en getogen in de binnenstad van Kampen, in de "Breurstraote" en sinds de verkiezingen van maart zit ik voor Gemeente Belang Kampen in de commissie Ruimtelijke Ontwikkeling.
Wat mij het afgelopen half jaar het meest is opgevallen is de hoeveelheid 'leesvoer' die je als raadslid en/of commissielid te verwerken krijgt. Het mooie ervan is ook dat je te maken krijgt met alles wat er binnen onze gemeente gebeurt en wat gevolgen kan hebben voor de inwoners. Of het nu gaat om de IJsselkogge, het zwembad, de bypass, de wmo of de begroting voor 2015. Een paar items, die er de komende tijd op de agenda staan wil ik er even uitlichten.

Slenke Es in IJsselmuiden
Vele jaren heeft dit dossier in de map 'zoekgeraakte stukken' gelegen. Maar het College van b en w heeft het weer op de agenda gezet. Er is een nieuwe ontwikkelaar gevonden, die zijn nek wil uitsteken en probeert er iets moois van te maken. De C1000 moet een Albert Heijn worden op de nieuwe lokatie. Waar wij als GBK zorgen over hebben is de verkeersveiligheid in het algemeen en in het bijzonder voor de kinderen van de lagere school die nagenoeg naast de nieuw te bouwen supermarkt staat. Als GBK zouden wij het liefste zien dat het hele gebied, dus inclusief het Markeresseplein, een opknapbeurt krijgt. In het verleden, toen het dossier nog niet was verdwenen in de voornoemde map, heeft de Gemeenteraad van Kampen ook steeds aangeven Markeresseplein en Slenke Es als één project te zien.

Reevedorp
Begin 2016 moet de gemeenteraad een beslissing nemen of we wel of niet, go/no-go, gaan bouwen langs de bypass waar binnenkort de werkzaamheden van beginnen. In de vorige raadsperiode heeft GBK steeds aangegeven tegen woningbouw te zijn in dit gebied. Rapporten die wij ontvangen zetten eigenlijk ook alle signalen op rood.
Het plan wordt onder andere omschreven met termen als 'risicovol' en 'niet meer van deze tijd'. Wij zijn er ons echter ook terdege van bewust dat, wanneer wij er nu de stekker uittrekken dit ook voor onze gemeente grote financiële gevolgen heeft. Misschien geldt hier wel het spreekwoord: beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald.

Decentralisatie per 1 januari 2015
Terecht is er veel onrust, onzekerheid en twijfel of het allemaal wel goed komt met de decentralisatie die per 1 januari gaat plaats vinden. Wij van GBK hebben, op ons initiatief, al een aantal vergaderingen gehad met ervaringsdeskundigen uit onder andere de zorg en de jeugd hulpverlening, om ons een beeld te kunnen scheppen waar de grootste knelpunten zitten. Nou, die zijn er. Wij zien echter ook dat er binnen het ambtelijke apparaat hard gewerkt wordt om deze transitie zo soepel mogelijk te laten verlopen. Dat er dingen niet goed zullen gaan, kan haast niet anders. Met de kennis die wij op doen uit het veld hopen wij in de tweede helft van dit jaar bij te kunnen dragen aan het nemen van de juiste beslissingen.

Tot slot
Wat op alle dossiers een grote invloed heeft is het gebrek aan voldoende geld om alles naar wens uit te voeren, dat maakt het maken van keuzes nog moeilijker.

Geert Leurink en Gertjan van der Weerd.
Gratis voorstelling in Stadsgehoorzaal Kampen: Artiesten eren slachtoffers nationaalsocialisme met muzikale presentatie Algemeen 1 mei, 08:00
Johannes van der Stouwe en Johan van der Kolk zetten hun handtekening onder de samenwerking.
Brugmedia neemt Nieuwsbode en Zwartsluizer Reclameblad over Algemeen 30 apr, 20:00
Afbeelding
Organisaties, meld je aan voor de vrijwilligersmarkt Algemeen 30 apr, 16:34