Afbeelding
foto aangeleverd

Herdenking grote brand in binnenstad

Algemeen

KAMPEN - Dit jaar is het op Goede Vrijdag 70 jaar geleden dat er in een woning in de Klokkensteeg brand uitbrak. Hierbij kwam een heel gezin - op een jongetje na – om het leven. De lichamen zijn begraven in een familiegraf in IJsselmuiden. De gemeente Kampen heeft het graf destijds afgekocht, waardoor het nooit geruimd zal worden. Die ‘Goede Vrijdag’, waarbij acht stadsgenoten het leven verloren, werd niet snel vergeten in Kampen.

Het jongetje - Jacobus Breuker van destijds 12 jaar, ook wel Koos genoemd – leeft niet meer. Zijn kleindochter Melissa woont in Kampen en verzorgt het graf. Op haar verzoek wordt nu samen met Benno ten Brinke, beheerder van de begraafplaatsen, de grafsteen en het graf opgeknapt.

Omdat dit indrukwekkende verhaal destijds niet snel vergeten werd en er op de scholen ook nog lange tijd over werd verteld tijdens de geschiedenisles, vinden zowel Melissa als Benno het een mooie gedachte om rondom deze Goede Vrijdag, 70 jaar naar dato, opnieuw stil te staan bij deze heftige gebeurtenis.

Dinsdag 12 april wordt de laatste hand aan het opknappen van de grafsteen en het graf gelegd en aansluitend zullen Melissa en Benno de nieuwe beplanting aanleggen. 

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Boeren en tuinders overhandigen eerste spandoek aan de provincie Overijssel Algemeen 17 mei, 14:06
Huidige podcast host Annelynn en voormalig podcast host Sjoerd samen op de foto.
De podcast Gedachtebaas is genomineerd voor de landelijke 'Helemaal Humanitas Prijs'! Jij kan stemmen! Algemeen Ingezonden 17 mei, 12:13
Afbeelding
(video) Insluiper steelt geld bij cafe´ in Kampen video 17 mei, 12:11

Abonneer gratis

op de digitale krant en ontvang
deze wekelijk in je mailbox.