Afbeelding
Foto: aangeleverd

Overleg over nieuwe invulling HBS gebouw

· leestijd 1 minuut Algemeen

KAMPEN - Precies 140 jaar nadat de Hogere Burger School (HBS) in Kampen haar deuren opende, krijgt het markante en beeldbepalende monument aan het Engelenbergplantsoen een nieuwe bestemming. Maar welke precies? Duidelijk is dat er 44 appartementen komen voor oudere Kampenaren met een intensieve zorgvraag, maar over de precieze invulling van de zorgomgeving is er nog veel te kiezen. Daarom gaan ouderenzorgorganisatie IJsselheem, abcnova en Studio Vers Bestuur in gesprek met potentiële bewoners en hun familie, buurtbewoners, samenwerkingspartners en zorgmedewerkers tijdens publieke creatieve sessies. 

Egbert den Engelsman en Joke Wijnberger van IJsselheem zijn enthousiast over de eerste bijeenkomst van maandag 25 april. “Samen met alle betrokken partijen denken we na over het ideale ‘nieuwe thuis’. Het gebouw is het gebouw, maar hoe daarin gewoond, geleefd en (samen)gewerkt wordt, willen we met elkaar bedenken”.

Creatieve sessies

“In de HBS in Kampen komen de mens en zijn leven centraal te staan, dat staat in ieder geval vast. Maar de beste manier waarop we het ideale ‘nieuwe thuis’ en de zorgomgeving voor de bewoners met een intensieve zorgvraag precies kunnen ontwikkelen, willen we achterhalen via co-creatie”, aldus Egbert den Engelsman, directeur Bedrijfsvoering en Vastgoed bij IJsselheem. “Daarom organiseren we samen met abcnova en Studio Vers Bestuur van de provincie Overijssel diverse publieke creatieve sessies.” 

De kracht van co-creatie

Engelsman vertelt: “Tijdens deze sessies kunnen potentiële bewoners en hun familie hun wensen en behoeften kenbaar maken, maar bieden we bijvoorbeeld ook ruimte aan buurtbewoners en zorgmedewerkers om samen te dromen over de exacte toekomst van de HBS in Kampen. Samen gaan we op zoek naar de beste invulling, zodat we uiteindelijk fijn met elkaar kunnen wonen en leven. Dat is de kracht van co-creatie.” Ook Joke Wijnberger is blij met de opkomst en de opbrengst van de eerste creatieve sessie. Als directeur Thuis en Herstel bij IJsselheem benadrukt ze de unieke kans die de HBS biedt. “We willen het pand zo inrichten dat de bewoners, waaronder echtparen, zelfstandig de rest van hun leven kunnen wonen, waarbij hun voorkeuren en behoeften op het gebied van wonen en zorg optimaal op hen is afgestemd.”

Input van omwonenden en zorgmedewerkers

Tijdens de eerste creatieve sessie kwamen diverse thema’s aan de orde, zo vervolgt Joke Wijnberger. “Hoe moeten de appartementen worden ingericht? Wat doen we met de groene buitenruimte en waar situeren we de benodigde parkeerplekken? Is er plek voor een open koffiecorner, een terras of andere voorzieningen, waarmee de HBS in verbinding kan komen te staan met de wijk? De input van deze eerste sessie nemen we mee naar de tweede editie die 30 mei plaats zal vinden. Ik ben ervan overtuigd dat we samen tot een prachtige invulling van de HBS komen waar alle betrokken partijen tevreden over zullen zijn.”

Afbeelding