Afbeelding
foto aangeleverd

Opening schoolbibliotheek op HBS Rehoboth IJsselmuiden

· leestijd 1 minuut Algemeen

IJSSELMUIDEN - Wethouder van der Sluis opende op 28 februari op HBS Rehoboth in IJsselmuiden hun gloednieuwe schoolbibliotheek. Directeur Jeannette Dijkstra vertelt: “Op onze school vinden we lezen erg belangrijk. Begin 2016 heeft het team daarom unaniem ingestemd met het voorstel om onder de noemer de Bibliotheek op school een samenwerking aan te gaan met de Bibliotheek Kampen.”

De Bibliotheek op school is een landelijke educatieve aanpak waarin scholen structureel samenwerken met de lokale bibliotheek aan taalontwikkeling, leesbevordering en mediawijsheid. Het belangrijkste doel is om het leesplezier te vergroten en kinderen te stimuleren om meer te lezen, op school én thuis.  

Begin 2021 is op de Rehoboth gestart met de planvorming voor de locatie en inrichting van de schoolbibliotheek, zodat het mooi past in het nieuwe interieur in de hal. Vervolgens is er hard gewerkt aan het saneren, rubriceren en stickeren van de collectie van de school en het aanvullen hiervan met een nieuwe en gevarieerde collectie. 

Naast de collectieaanschaf door Bibliotheek Kampen, heeft Rehoboth zelf een groot budget ter beschikking gesteld voor nieuwe boeken. Leesplezier start immers met aantrekkelijke boeken in een leuke en prettige omgeving. En dat is gelukt! Niet in de laatste plaats door de enthousiaste hulp van een aantal zeer actieve biebouders en in nauwe samenwerking met de leescoordinator van de school.  

“Het is fantastisch om te zien hoe iedereen heeft meegewerkt aan de totstandkoming van de schoolbibliotheek.”, aldus leesconsulent Kirsten Polman van de Bibliotheek. Kirsten zal namens de Bibliotheek het schoolteam gedurende enkele uren per week versterken en de leerkrachten, leerlingen en ouders bijstaan met raad en daad op het gebied van lezen en leesplezier. Ook zorgt zij ervoor dat de collectie in de schoolbibliotheek actueel blijft. “Mijn exacte taken op deze school ga ik in overleg met leescoordinator bepalen. Wij gebruiken hiervoor onder andere de resultaten uit de jaarlijkse leesmonitor, waar de school dit jaar aan meegedaan heeft. Aan de hand van deze monitor bepalen we ook jaarlijks of we nog op koers liggen en of onze inspanningen resulteren in een positief leesklimaat op school en meer leesplezier bij de leerlingen.” 

“De opening van een nieuwe schoolbibliotheek is altijd een geweldig moment! De school en de Bibliotheek trekken dan al een paar maanden intensief samen op en het resultaat daarvan is nooit zo duidelijk zichtbaar als op dit moment. Het blijft bijzonder om de blije gezichten te zien van de kinderen als ze voor het eerst mogen gaan lenen in hun eigen bibliotheek.” Aan het woord is Dieuwke de Goede, programmamanager Educatie en Participatie van de Bibliotheek Kampen. “In de gemeente Kampen doen naast HBS Rehoboth inmiddels 28 scholen mee aan deze aanpak. Met nog maar 4 scholen te gaan, is de Bibliotheek hard op weg om het doel te behalen waarvoor eind 2019 alle schoolbesturen, de gemeente en de Bibliotheek een intentieverklaring tekenden in het de vorm van het convenant Kampen leest! Want wie leest, heeft de toekomst.”